Сирия се е превърнала в килия за изтезания

OFFNews 14 март 2017 в 13:55 2839 2

Цяла Сирия се е превърнала в "килия за изтезания". Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хусейн, като нарече конфликта "най-страшната катастрофа, предизвикана от човека, от времето на Втората световна война".

"Днес в известен смисъл цялата страна се е превърнала в килия за изтезания, място, където цари див ужас и абсолютна несправедливост", каза Хусейн по време на дебати за Сирия в Съвета на ООН по човешките права, цитиран от Франс прес и БТА.

Конфликтът започна с изтезания - хора от службите за сигурност задържаха и измъчваха група деца в Дераа, които бяха драскали графити срещу правителството на стената на едно училище, припомни той.

Най-малко 60 000 души са загинали при изтезания или заради ужасните условия в затворите през последните шест години, сочат данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. 

"Дори отчаяните призиви на народа от Алепо миналата година не въздействаха на световните лидери, чието влияние би могло да допринесе за спиране на бойните действия", подчерта Хусейн.

В доклад на върховния комисариат по правата на човека се посочва, че от началото на годината силите на сирийския режим за извършили няколко нови нападения с отровния газ хлор. Използването на подобни оръжия е равнозначно на военно престъпление и е в нарушение на международните договори за забрана на химически боеприпаси, се изтъква в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

14.03 2017 в 15:18

Сирия се е превърнала в килия за изтезания


Какво стана с Гуантанамо, където доказано са се провеждали разпити, чрез мъчениая? Черния пазител на бялата къща се беше заклел, че ще затвори този курорт.
А с двата подобни лагаре в Румъния и още 2 в Полша?