Синът на Кадафи Сейф ал Ислам се кандидатира за президент на Либия

OFFNews 14 ноември 2021 в 15:08 1855 0

Снимка Архив

Синът на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, се кандидатира за президент на Либия. Изборите са насрочени за 24 декември. 

Сейф ал Ислам е внесъл документите за кандидатурата си в офиса на Висшата избирателна комисия в град Себха в Южна Либия, съобщават местни телевизии, цитирани от БТА. За провеждането на изборите либийският парламентът прие закони, но Държавният съвет на страната ги определи в разрез със споразумението за излизане от политическата криза, договорено между противопоставящите се фракции в страната. В закона за президентските избори Държавният съвет не хареса разпоредбата, даваща право на военни също да се кандидатират, което проправя пътя за фелдмаршал Халифа Хафтар, смятан за силния човек на либийския изток.

Кандидатурата на Сейф ал Ислам Кадафи може да събуди у някои либийци носталгия по ерата преди 2011 г., когато подкрепян от НАТО бунт свали Муамар Кадафи от власт, след което последва десетилетие на хаос и насилие в страната, отбелязва Ройтерс.

Сейф ал Ислам и други фигури от стария режим обаче са били токова дълго време извън властта, че може да се окаже трудно да мобилизират нужната им подкрепа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови