Силвио Берлускони: Ако бях премиер, нямаше да търся среща с Володимир Зеленски

OFFNews 13 февруари 2023 в 10:10 3358 7

Берлускони и Путин

Снимка Getty Images

Силвио Берлускони не крие топлите си връзки с Владимир Путин.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони не би търсил среща с Володимир Зеленски, ако все още беше начело правителството, тъй като обвинява украинския президент за войната с Русия. Това обяви в неделя самият самият Берлускони, цитиран от Ройтерс.

86-годишният Берлускони често се хвалеше с приятелството си с руския президент Владимир Путин до нахлуването на Русия в Украйна и предизвика буря миналия септември, когато каза, че Путин е бил тласкан към войната и е искал да постави „достойни хора“ начело на властта властта в Киев, припомня агенцията.

Лидерът на консервативната партия Forza Italia, която е част от управляващата коалиция в страната, взе думата, след като в петък италианският премиер Джорджия Мелони обвини Франция, че застрашава единството на ЕС по отношение на Украйна, като организира френско-германска вечеря в Париж със Зеленски, изключвайки други европейски съюзници.

„Никога не бих отишъл да говоря със Зеленски, защото сме свидетели на опустошаването на неговата страна и избиването на нейните войници и цивилни“, каза Берлускони пред репортери, след като гласува в избирателна секция на местните избори в Ломбардия.

Берлускони заяви, че ако Зеленски „беше спрял да атакува двете сепаратистки републики в Донбас, войната нямаше да се случи“. „Така че оценявам много, много негативно поведението на този господин“, добави политикът.

Берлускони също така призова Съединените щати да окажат натиск върху Зеленски и да заплашат да спрат да изпращат оръжия на Украйна, като същевременно бившият премиер обеща мащабна програма за помощ за Украйна, ако тя се съгласи на незабавно прекратяване на огъня.

Офисът на премиера Мелони заяви, че подкрепата на италианското правителство за Украйна е „твърда и убедена, което е ясно заявено в програмата и както е потвърдено във всички парламентарни гласувания на мнозинството, подкрепящо изпълнителната власт“.

Министърът на външните работи на Италия Антонио Таяни, който също е член на Forza Italia, каза в Twitter, че партията "винаги е подкрепяла независимостта на Украйна, на страната на Европа, НАТО и Запада".

Силвио Берлускони демонстрира открито приятелството си с руския президент Владимир Путин, а през октомври предизвика буря, като каза че за рождения му ден, вече след началото на войната, Путин му изпратил 20 бутилки водка и мило писмо, което освен всички други морални страни, е и нарушение на наложените от ЕС санкции срещу Русия. „От принципа за забрана на вноса на руски продукти, в това число и водка няма изключение за предмети, предавани като подарък“, обяви в специално изявление по повод на хвалбите на Берлускони Европейската комисия. Берлускони от своя страна изпратил на Путин няколко бутилки вино „Lambrusco и със „също така сладко писмо“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

7

AntiZ

16.02 2023 в 19:53

Шут! Виж му само физиономията!

905

6

lilianasimeono1

13.02 2023 в 17:02

Ако бил премиер... Да, ама не е!

2073

5

Johnny B Goode

13.02 2023 в 15:11

Краставите магарета и през девет баира се надушват

2099

4

Mateevk

13.02 2023 в 13:26

А предполагам под "достойни" хора се имат предвид такива като Лукашенко или в може би като нашия Радев. Ама него ние си го поставихме. Не се наложи даже Путин да се намесва.

2099

3

Mateevk

13.02 2023 в 13:25

Никога не е късно човек да стане за резил! Путин искал да постави "достойни хора" в Украйна. Че е кой е Путин да поставя, не е ли работа това на украинците да си поставят и махат когото си искат и да решават кой е достоен кой не. Що за глупости дрънка Берлускони!

345

2

Джендо Джедев

13.02 2023 в 11:20

Тия двамцата са дружки по педофилска линия, много ясно, че ще се поддържат. :D