Сигнал за опасност от въздушна атака стресна шофьорите в Южна Швеция, властите разследват инцидента

OFFNews 25 август 2022 в 20:57 4435 0

Съобщението е получено като визуализация и като звуков сигнал до неустановен брой шофьори.

Снимка SVT

Съобщението за опасност от въздушна атака е получено като визуализация и като звуков сигнал до неустановен брой шофьори.

Шофьорите в една от провинциите в Южна Швеция са получили погрешка предупреждение за въздушна атака: "Въздушна атака, опасност!", което е предизвикало временен хаос. Инцидентът, който е техническа грешка, е приет за сериозен от транспортните власти в страната в контекста на войната в Украйна, съобщиха Франс прес и БТА.

"Възнамеряваме да разследваме" причините, каза пред АФП Катарина Фолфрам, говорителка на Националното шведско транспортно управление, разпространило вчера поради все още неизвестни причини сигнала за въздушната тревога. Фолфрам обясни, че е използвана автоматична система за изпращане на едно и също съобщение на неограничен брой потребители. Има такава практика за VMA съобщения (важни съобщения за обществото), но случаят не е бил такъв, тъй като нито армията, нито службите за сигурност са имали информация за каквато и да е заплаха.

Съобщението е било получено чрез системата МКТ (Медиен канал на трафика), позволяваща предаването на съобщенията за пътната обстановка по радиосигнал чрез GPS системата на автомобила.

Предупреждението е било разпространено в провинция Блекинге, където са разположени едни от главните военновъздушни бази на шведските въоръжени сили. То гласяло: "Важно съобщение за трафика, провинция Блекинге: опасност от въздушна атака!".

Получилите предупреждението шофьори са сигнализирали медиите, които уведомили властите за странното съобщение. В Швеция разглеждат възможността системата да е била компрометирана от хакери.

Броят на засегнатите водачи на превозни средства все още не е установен, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!