Сигнал на австралийски дипломат започнал разследването за руската намеса на изборите в САЩ

OFFNews 31 декември 2017 в 13:37 3010 0

Сигнал, подаден от висш австралийски дипломат, е подтикнал американското ФБР да започне разследване на руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. и за нейната възможна координация с кампанията на Доналд Тръмп, съобщи вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Съветникът на кампанията на Тръмп - Джордж Пападопулос, казал на австралийския посланик във Великобритания Алекзандър Даунър по време на среща в Лондон през май 2016 г., че Русия притежава хиляди имейли, които биха злепоставили кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън, твърди вестникът. Даунър е бивш външен министър на Австралия и влиятелен политик в страната.

Информацията е предадена на ФБР, след като имейлите на Демократическата партия изтекли в публичното пространство, отбелязва изданието, цитирайки четирима настоящи и бивши американски и чуждестранни високопоставени официални лица, пряко запознати с ролята на австралийците в случая. 

"Хакването (на имейлите) и разкритието, че член на екипа на кампанията на Тръмп може да е имал вътрешна информация за това, били главните фактори, подтикнали ФБР да започне разследване (на руската намеса и причастността на екипа на Тръмп към нея) през юли 2016 г.", посочва всекидневникът.

Адвокатът на Белия дом Тай Коб е отказал коментар по въпроса. Той е подчертал само, че администрацията продължава да сътрудничи на разследването.

Джордж Пападопулос призна, че е давал лъжливи показания пред ФБР, а сега е свидетел, помагащ на разследването. Според разсекретени съдебни документи през април 2016 г. той се е срещнал с лондонския професор Джоузеф Мифсуд, който му казал за натрупаните от Русия (компрометиращи) имейли. Това станало още преди Националният комитет на Демократическата партия да разбере колко дълбоко са бръкнали в електронната поща на партията хакерите, свързани с руското правителство. 

Според вестника Пападопулос е споделил тази информация с Даунър, но остава неясно дали той я е споделил също и с някого от кампанията на Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови