Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Си Цзинпин бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия

OFFNews 23 октомври 2022 в 07:55 2884 1

Конгрес на Китайската комунистическа партия

Снимка БТА/АП

Това е трети, безпрецедентен мандат за Си Дзинпин

Китайският президент Си Цзинпин бе преизбран днес за генерален секретар на управляващата комунистическа партия за трети петгодишен мандат, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат и като президент на Китай - пост, на който се очаква да бъде преизбран от парламента през март догодина, отбелязва Франс прес.

Си бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) с тайно гласуване на нейния Централен комитет (ЦК). Това стана на първия пленум на новия ЦК, избран вчера в края на 20-ия конгрес на ККП.

Конгресът заздрави хватката на Си върху властта, отбелязва АФП.

Китайският президент бе преизбран днес от ЦК и ККП и начело на въоръжените сили на страната. Той получи нов мандат като председател на Централната военна комисия на Китайската комунистическа партия.

На пленума бе избрано също новото Политбюро на ЦК на ККП, което се състои от 24 души. Сред тях няма нито една жена, за първи път от 25 години, отбелязва АФП. Сун Чунлан, която досега бе единствената жена в Политбюро, се оттегли.

Избран бе и новият, седемчленен състав на Постоянен комитет (ПК) на Политбюро. Китайският президент включи няколко свои съюзници в ПК, който на практика е на върха на властовата структура в страната.

Освен Си Цзинпин, в новия състав на Постоянния комитет на Политбюро личат имената на партийния секретар на Шанхай Ли Цян, личния секретар на китайския президент Дин Сюесян и партийния секретар на южната провинция Гуандун Ли Си. Останалите трима членове на ключовия властови орган, който определя политиката на Китайската народна република, са секретарят на ЦК на ККП Ван Хунин, партийният секретар на столицата Пекин Цай Ци и Чжао Лъцзи, секретарят на Централната комисия за проверка на дисциплината - висшия партиен орган за борба с корупцията.

По-рано днес агенция Синхуа съобщи, че бившият китайски лидер Ху Цзинтао се е почувствал вчера зле и затова е бил изведен така неочаквано от церемонията по закриването на конгреса на Китайската комунистическа партия (ККП). 

"Когато му прилоша по време на заседанието, неговият екип го придружи в съседна зала, за да си почине. Сега се чувства много по-добре", добави китайската държавна агенция.

Както ДПА и Франс прес съобщиха, бившият президент е бил отстранен от подиума на церемонията по закриването на 20-ия конгрес на управляваща комунистическа партия днес. 79-годишният бивш генерален секретар на ККП беше изпроводен от двама разпоредители малко след като представители на чуждестранни медии бяха допуснати да влязат в заседателната зала на парламента в последния ден от продължилото една седмица събитие.

Необичайната случка стана малко преди делегатите на конгреса да гласуват поправки в партийния устав, отразяващи по-силно идеологията на Си Цзинпин и затвърждаващи лидерската му роля.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews