Си Дзинпин към руснаците преди срещата с Путин: Мирът и взаимната полза са неудържим исторически повей

OFFNews 20 март 2023 в 07:56 8253 13

Владимир Путин и Си Дзинпин

Снимка Getty Images

Владимир Путин и Си Дзинпин

Днес китайският президент Си Дзинпин пристига в Москва за среща с руския си колега Владимир Путин в рамките на тридневно посещение по покана на Путин. Военни експерти очакват двамата да търсят начини за заобикаляне на санкциите с цел продажба и предоставяне на китайско оборудване на Русия.

Си Дзинпин е първият световен лидер, който ще стисне ръката на Путин, откакто в петък Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския лидер във връзка с депортиране на украински деца в Русия от началото на войната. Кремъл отхвърля обвиненията.

Визитата на китайския лидер бе съпътствана и от негова статия, публикувана в правителствения вестник "Российская газета".

"Нито една страна на глобалната арена няма решаващия глас, който да определя целия съществуващ световен ред", пише Си Дзинпин в статията си, цитирана БТА.

Той е уверен, че международната общност си дава ясна сметка за това, че нито една страна в света не превъзхожда всички останали и че не съществува световен ред, в който решаващата дума принадлежи на една отделна страна.

"В съвременния свят текат много дълбоки промени. Мирът, развитието, сътрудничеството и взаимната полза - това е неудържим исторически повей. Многополюсността, икономическата глобализация и демократизацията на международните отношения е необратима тенденция", казва китайският лидер.

Си Дзинпин пише, че Китай и Русия твърдо защитават базираната на ООН международна система и световния ред, основан на международното право, както и основополагащите норми и принципи на международните отношения, базирани на целите и принципите на Хартата на ООН и осъществяват тясна координация в рамките на ООН, Шанхайската организация за сътрудничество, БРИКС, Г-20 и другите международни платформи, като полагат съвместни усилия за насърчаване на многополюсността и демократизацията на международните отношения.

За войната в Украйна китайският лидер отбелязва, че страните могат да намерят рационален изход, ако се придържат към концепцията за "обща, комплексна, съвместна и устойчива сигурност". Той подчертава необходимостта "да се спазват целите и принципите на Хартата на ООН, да се уважават резонните безпокойства на всички страни в областта на сигурността, да се поддържат всички усилия, насочени към мирно уреждане на украинската криза и да се осигури стабилността на глобалните вериги на производството и доставките".

Прави впечатление, че в двата параграфа, посветени на войната, отсъства изразът "териториална цялост" по отношение на Украйна. До този момент Пекин почти винаги е изтъквал, че това е един от принципите на китайската държава за анексирането на украински територии още от 2014 г. насам.

Си Дзинпин призовава да се продължи съвместната работа по "свързването на инициативата "Един пояс - един път" с Евразийския икономически съюз" и да се постигне такава "структура на развитието" на двете страни, която да се отличава с "взаимната допълняемост и съвместимост на традиционната търговия и новите форми на сътрудничество".

Путин на свой ред даде интервю за китайския вестник "Женмин жибао", в което се обяви за изграждането на "по-справедлив многополюсен световен ред", като от за пореден път обвини Запада, че е разпалил войната в Украйна "в опит да запази глобалното си господство и еднополюсния световен ред".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

13

ob1

20.03 2023 в 15:09

Мачка, да... само че мачка стафидките на путлер. Ти на какво се кефиш - не знам :)

-7195

12

vovchik

20.03 2023 в 14:07

Баце Си мачка.

605

11

avitohol

20.03 2023 в 13:33

Двуличие в действие. Едно говори - друго прави. И как добре са хванати в кадър като отдават почит като фашисти.

-529

10

6екеr4о

20.03 2023 в 11:10

Уважаеми АлфаК,
редакционна политика...

2550

9

alfakentavur

20.03 2023 в 11:06

На спиртосания не му стигат вече 10-ките. Гледам, че и той върви по пътя на ордьовъра и скоро ще падне под 10 :)

-529

8

6екеr4о

20.03 2023 в 10:26

На СпиртНосения трябва да се припомни, че самият Маркс, когото той страстно цитира, е бил доста богатичък.
Дори е издържал своя приятел Енгелс, който пък от своя страна, освен другите харатеропатии, мразел да се къпе...
Така стигаме до Владимир Улянов, прочутия потомствен сифилистик, чиято Сатрапия е ненадмината в Световната история.
Е, Сталин е изтрепал повечко от блядовете, ма той е царувал с пъти по-дълго от таварищ Ленин...
Написах малко историческа пикантерийка, за опресняване на паметта на СпиртНосения...

-1650

7

ob1

20.03 2023 в 09:52

"Си Дзинпин пише, че Китай и Русия твърдо защитават базираната на ООН международна система и световния ред, основан на международното право, както и основополагащите норми и принципи на международните отношения"

Тоя бил голям комик :)

345

6

Джендо Джедев

20.03 2023 в 09:19

Спиртосания,

Направо се срива капитализмът, да. Сложи си още едно плюсче, белким на марксистите ви се сбъднат мечтите. Ама не вярвам - имахте почти цял век на разположение, за да докажете, че глупостите, които е насвъкал, са приложими и верни, ама нещо не успяхте. Що така? :D

2550

4

alfakentavur

20.03 2023 в 09:01

Първо Дзинпин да .... щях да напиш вразуми, но Путлер не подлежи на нищо свързано с разум. Да го усмири. Абе най-добре да го убие с хартиена икебана фигурка като онзи наемен убиец в забравих кой екшън :) Май "Непобедимите" ента част :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!