Швеция все пак ще има жена премиер

OFFNews 29 ноември 2021 в 15:48 1288 0

Магдалена Андершон, лидер на шведските социалдемократи и досегашен министър на финансите, беше избрана отново за премиер на Швеция от шведския парламент, предадоха световните агенции. Така тя най-после стана официално първата жена премиер на страната си.

До повторното преизбиране се стигна след драматична седмица, когато Андершон беше избрана за премиер от парламента, който после отхвърли проектобюджета, представен от правителството, и одобри алтернативен бюджетен план, представен от три опозиционни партии. В резултат на това обаче досегашният коалиционен партньор на социалдемократите - Партията на зелените, обяви, че се изтегля от управляващата коалиция и в крайна сметка само седем часа след като беше избрана на поста, Андершон обяви, че подава оставка, припомня БТА.

След серия от разговори се стигна до новия вот днес. За Андершон гласуваха 101 депутати, 75 се въздържаха, а против кандидатурата й гласуваха 173 депутати. В Швеция от значение за утвърждаването на премиера е това колко депутати гласуват против кандидатурата. Ако има абсолютно мнозинство от 175 депутати срещу дадена кандидатура, то тя се смята за отхвърлена.

Сега 54-годишната Андершон ще оглави правителство на малцинството, съставено само от нейната партия. Социалдемократите имат 100 места в 349-местния парламент и ще трябва да разчитат на подкрепата на други партии, за да прилагат политиката си. Подобно нещо не се е случвало от 1979 г.
А нещата се усложняват и от това, че Андершон ще трябва да управлява съгласно бюджет, който бе предложен от три опозиционни парти, в това число и антиимигрантската партия Шведски демократи.

Това че Андершон бе преизбрана за премиер, се дължи на факта, че нито левоцентристите, нито десноцентристите могат да съставят собствено мнозинство в парламента. Избори ще има едва през септември догодина, но още отсега допитванията показват малка промяна в баланса на политическите сили.

Утре се очаква Андершон да представи на крал Карл Шестнадесети Густав състава на своето ново правителство, с което се счита, че тя официално встъпва в длъжност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови