Швеция подготвя населението си за реакция при война за пръв път от 30 години

OFFNews 22 май 2018 в 15:25 4507 2

Страници от брошурата.

Властите в Швеция разпращат обновена версия на брошура от времето на Студената война със съвети какво да прави населението, ако избухне война. Мярката се предприема за пръв път от 30 години насам.

Брошурата е изпратена до около 4.8 млн. домакинства, уточнява "Индипендънт".

20-страничната книжка, озаглавена "Ако дойде криза или война", съдържа указания за местонахождението на бомбоубежища, как хората да задоволят свои основни потребности, например от храна, чиста вода и отопление.

Запасете се с храна, чиято консумация не изисква термична обработка, например сухари и консерви, съветват авторите. Имайте подръка вълнени дрехи, спални чували, свещи, мокри кърпички, радио, захранвано от батерии или слънчеви панели, списък с важни телефонни номера, зарядно за телефон за автомобил. 

Съберете всичко в една стая, закачете одеяла над прозорците, покрийте пода с килими и си направете кош под маса, където може да се топлите, съветва брошурата.

В нея се казва още, че шведите имат дълг да защитят страната си, ако тя е заплашена. Заплахата може да идва от кибератака, от природно бедствие, от сериозни инциденти или военен конфликт.

Брошурата е публикувана за първи път по време на Втората световна война, нов тираж е отпечатан през Студената война. Сега източникът на страховете са военните действия на Русия, нарастващата заплаха от тероризъм, уточнява Би Би Си.

"Ако Швеция е нападната от друга страна, никога няма да се предадем", пише в текста. "Цялата информация за това, че съпротивата трябва да бъде преустановена би била невярна."

През 2016 г. властите в Германия посъветваха гражданите на страната да складират храна за 10 дни и вода за 5 дни за случай на спешна необходимост. Това беше първият път след Студената война, в който в страната се предприема такава стъпка.

Литва направи подобно нещо през същата 2016 година. Там властите бяха по-конкретни и директно посочиха, че хората трябва да се запасят в случай на руска инвазия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

23.05 2018 в 09:50

Баш пък Швеция, която не е помирисвала война от 250 години насам някой ще тръгне да я напада. Освен няколко делфина и някоя друга финландска мечка едва ли някой се е засилил да минава границите им с агресивни намерения. Тука силно намирисва на кампания на военно-промишления комплекс.

16193

1

SC

23.05 2018 в 00:05

Всичко хубаво, ама защо брошурата е на английски?
 
X

Подкастът на OFFNews