Швеция отново разследва Асандж за изнасилване

OFFNews 13 май 2019 в 13:00 2490 0

Прокуратурата в Швеция е възобновила разследване за изнасилване срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, съобщи Би Би Си.

Разследването започва отново по искане на адвокат на една от двете жертви. То бе прекратено през 2017 г. поради изчерпани възможности.

"Все още има възможност да се докаже, че той е свързан с изнасилването", обяви днес шведският заместник главен прокурор Ева-Мари Персон. Тя добави, че ще бъде издадена нова европейска заповед за неговия арест.

Асандж отрича обвинението, заради което може да бъде екстрадиран в Швеция. Той избегна екстрадицията, след като се укри в посолството на Еквадор в Лондон, оставайки там цели седем години. Сега адвокатът му бе цитиран да казва, че клиентът му би съдействал на шведските власти в разследването и единственото, от което се притеснява, е да не бъде изпратен в САЩ. Америка иска екстрадирането на задържания заради разкриване на секретна военна и дипломатическа информация в "Уикилийкс" през 2010 г. Засега не е ясно чие искане - на Швеция или на САЩ - би следвало да бъде удовлетворено първо. Според Персон това решение ще вземат британските власти.

На сайта на "Уикилийкс" се появи коментар на главния редактор Кристин Храфънсон, че Швеция е под политически натиск да отвори отново случая, но че в същото време това ще позволи на Джулиан Асандж да изчисти името си.

47-годишният Асандж бе изведен от дипломатическата мисия миналия месец и арестуван, а след това осъден на 50 седмици зад решетките заради нарушаване на условията по гаранцията си. В момента той се намира в затвор в английската столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови