Швейцария завива надясно след изборите

OFFNews 22 октомври 2023 в 21:23 2467 0

Снимка БТА/АП

Пленарната зала на швейцарския парламент

Швейцария се очаква да завие надясно след днешните парламентарни избори, предаде Ройтерс.

Дясната Швейцарска народна партия (ШНП), най-голямата политическа сила, събира 29 процента от гласовете или с 3,4 на сто повече в сравнение с предишния вот през 2019 г., сочат първите прогнозни резултати от гласуването, обявени от швейцарската телевизия.

Очертаващият се завой надясно означава, че безпокойството от имиграцията и политическата коректност е надделяло над опасенията от климатичните промени и топенето на ледниците, отбелязва Ройтерс.

ШНП заложи в предизборната си програма на посланието, че не бива да се допуска швейцарското население да надхвърли 10 милиона души - при 8,7 млн. жители сега.

Тя спечели гласове и от хората, които са притеснени от намаляващия икономически растеж и повишението на цената на живота, отбелязват социолозите от института Ге Еф Ес в Берн.

От друга страна, поскъпването на здравните услуги се очаква да налее вода в мелницата на лявата Швейцарска социалдемократическа партия. В момента тя е втора политическа сила и се очаква на днешните избори да увеличи електроралната си подкрепа с 0,4 процента и да събере 17,2 на сто от вота.

На другия полюс е Зелената партия на Швейцария, която вероятно ще получи 9,1 процента, или с 4,1 на сто по-малко в сравнение с преди четири години.

Резултатът от изборите е малко вероятно да промени състава на швейцарското правителство, което включва седем министерски кресла, разпределени между четирите най-големи партии в зависимост от това какъв дял от гласовете на изборите са събрали.

"Преди четири години хората бяха малко по-идеалистични и прогресивни, което обясняваше защо Зелената партия на Швейцария се представи толкова добре, но сега хората са по-притеснени за сигурността и отново станаха по-консервативни", каза Михаел Херман, политически анализатор от социологическата агенция "Сотомо". "ШНП има успех, защото събуди опасения, че обществото е загубило "бдителността си", и защото отново се съсредоточи върху имиграцията."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика