Швейцария не одобрява ваксината на AstraZeneca. Норвегия няма да я прилага при хора над 65

OFFNews 04 февруари 2021 в 13:57 2464 0

Швейцария няма да одобри употребата на ваксината срещу коронавируса на Oxford-AstraZeneca заради липса на достатъчно данни. Норвегия няма да я прилага на хора над 65 години. 

"За ваксината на AstraZeneca наличните и оценени до момента данни все още не са достатъчни за одобрение. За да се получат допълнителни данни за безопасността, ефикасността и качеството, са нужни още данни от нови проучвания", заявиха от Националния регулаторен орган по лекарствата на Швейцария - "Суисмедик". 

От фармацевтичната компания AstraZeneca заявиха, че ще продължат да споделят новите си данни с националния регулаторен орган.

"Ваксината на AstraZeneca получи разрешение за употреба в близо 50 държави, обхващащи четири континента. Уверени сме, че нашата ваксина е успешна и ефективна, понася се добре и може да окаже благоприятно въздействие върху пандемията", добавят от фармацевтичната компания.  

Швейцария одобри ваксините на BioTech-Pfizer и Moderna за употреба. Въпреки че страната харчи повече на глава от населението за здравеопазване, отколкото която и да е друга страна в ЕС, Швейцария е сравнително бавна с програмата си за имунизиране.  

Норвегия няма да предлага ваксината на компанията Oxford-AstraZeneca на хора на възраст над 65 години, заяви днес норвежкият Институт за обществено здраве.

Досега около 135 000 души в Норвегия са получили своята първа доза, а около 35 000 са получили и втората си доза от ваксините на BioTech-Pfizer и Moderna срещу коронавируса.

"В изпитанията, проведени от AstraZeneca, са участвали малко хора на възраст над 65 години, което означава, че липсва документация за въздействието на ваксината върху по-възрастните групи от населението", се казва още в съобщението на института.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата препоръчва да бъде предоставен пазарен достъп на ваксината AstraZeneca. Издаването на разрешение е в правомощията на Европейската комисия и страните членки на ЕС. Това е третата ваксина, която бе одобрена в ЕС. Първите две са на BioTech-Pfizer и Moderna. 

Ваксината на AstraZeneca се прилага активно в Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови