Шведският премиер обсъжда с Ердоган кандидатурата на Стокхолм в НАТО

OFFNews 08 ноември 2022 в 08:00 1078 0

Архив

Снимка БТА/АП

Реджеп Тайип Ердоган

Шведският министър-председател Улф Кристершон днес се очаква да се срещне в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предава Ройтерс.

Очаква се двамата да обсъдят двустранните отношения, кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, отношенията между Турция и ЕС, както и актуални регионални и международни въпроси, съобщиха от Дирекцията по комуникациите на турското президентство.

Посещението на шведския премиер в Анкара "трябва да се разглежда като историческа възможност" за членството на страната в НАТО, заяви директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун.

Турция ще "оцени" кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, като разгледа дали са предприети конкретни стъпки в рамките на меморандума, подписан в Мадрид", каза Фахреттин Алтун в интервю за шведския ежедневник "Афтонбладет", информира Анадолската агенция.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Присъединяването към алианса изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. Анкара бе заплашила да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят нейните искания. На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови