Ще се скарат ли Турция и Египет заради Сирия?

Ганчо КАМЕНАРСКИ 31 юли 2020 в 16:29 6578 0

Кайро изпрати 150 свои военнослужещи в Сирия за участие в бойни действия на страната на Башар Асад. Това твърди турската Анадолска агенция, позоваваща се на „сирийски опозиционери, заслужаващи доверие”.

„Проверените източници” информирали агенцията, че на летището край град Хама (220 км северно от Дамаск) пристигнал самолет с египетски военни.

При това турските власти твърдят, че египтяните координират действията си в Сирия с проирански групировки и с Корпуса на стражите на Ислямската революция.

С това изявление турците се стремят да привлекат вниманието на САЩ и да вбият клин в отношенията между Египет и Израел. Според Анкара, египетските военнослужещи се намират на линията на фронта край град Серакиб (провинция Идлиб) и в района Хан Асел (провинция Алепо).

Преди това Египет, Франция и други страни обвиниха Турция в прехвърляне на 15 хиляди протурски бунтовници от Сирия в Либия за подкрепа на Правителството на националното съгласие на Фаиз Сарадж, коeто противостои на фелдмаршал Халифа Хафтар.

На територията на Либия съществува турско-египетски конфликт на интереси, което може да се усети в страните от региона, твърди Анадолската агенция.

Досега обаче нямаше достоверни доказателства за присъствието на египетски военни на сирийска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови