Ще има ли Германия нова голяма коалиция

OFFNews 04 март 2018 в 08:35 2605 0

Ангела Меркел

Германия ще научи днес дали членовете на Германската социалдемократическа партия са дали подкрепата си за съставяне на коалиционно правителство с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, съобщи Ройтерс.

Резултатите от гласуването ще бъдат обявени в 10 ч. българско време, право на глас имаха 464 хил. партийни членове.

Така пет месеца след парламентарните избори и провала на първия опит на Меркел да състави правителство с две по-малки партии ще стане ясно дали дългогодишният канцлер ще получи четвърти мандат в коалиция с ГСДП.

Проучване на социологическия институт "Емнид" показва продължаващ спад на одобрението на ГСДП. От 1890 запитани за кого биха гласували, едва 16% са посочили ГСДП, 33% посочват Християндемократическия съюз и неговата баварска сестринска партия Християнсоциален съюз. 15% подкрепят крайнодясната "Алтернатива за Германия", а 12% - "Съюз 90/Зелените".

Ако социалдемократите кажат "не" на коалицията, вариантите за развитие на ситуацията ще бъдат или сформиране на правителство на малцинството, или нови избори.

Председателят на парламентарната група и вероятен нов председател на партията Андреа Налес очаква подкрепа, макар и крехка. Ако резултатът е отрицателен, сценариите пред Германия са или правителство на малцинството, или нови избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови