Щатът Ню Йорк забрани носенето на оръжие на обществени места

OFFNews 02 юли 2022 в 09:28 1759 2

пистолети

Снимка Архив

Щатът Ню Йорк прие строги мерки за носенето на оръжие на обществени места.

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон, който забранява да се носят скрити оръжия на обществени места като "Таймс скуеър", обществения транспорт, паркове, болници, стадиони и детски градини.

Кандидатстващият за разрешително за оръжие освен това ще трябва да даде на щатските власти информация за акаунтите си в социалните мрежи, да докаже способността си да борави с оръжие, както и да осигури препоръки за характера си, информира в. "Ню Йорк пост", цитиран от БТА.

"За мен това е олицетворение на това какво означава да си американец. В чест на уикенда за Четвърти юли (националния празник на САЩ) очаквам с нетърпение да подпиша законодателството, веднага щом бъде финализирано", каза губернатор Кати Хокъл на пресконференция след вота.

Законът бе приет на извънредна законодателна сесия. Това се наложи след знаково решение на Върховния съд от миналата седмица, което отхвърли строгите правила на Ню Йорк за лицензиране на оръжията, припомня Ройтерс. Консервативното мнозинство сред върховните съдии за първи път постанови, че конституцията на САЩ гарантира на гражданите правото да носят оръжия на обществени места за самозащита.

Демократичните лидери на Ню Йорк обаче се противопоставиха на решението и на съда, заявявайки, че ако има повече хора, които разнасят оръжие, ще има и повече насилие. Те обмисляха дали да не смекчат схемата за издаване на разрешителни, съобразявайки се с решението, но все пак избраха да запазят възможно най-много ограничения в името на обществената сигурност.

Върховният съд постанови, че предишният режим за издаване на разрешителни на Ню Йорк, който датира от 1911 г., дава твърде много възможности на чиновниците да откажат разрешително.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС