Щабът на Черноморския флот в Севастопол е атакуван с дрон от Aliexpress

OFFNews 21 август 2022 в 16:05 10983 16

 Skyeye 5000mm Pro UAV

Снимка Aliexpress

Skyeye 5000mm Pro UAV

Щабът на руския Черноморски флот в Севастопол е бил атакуван на 20 август т. г. най-вероятно с помощта на цивилен безпилотен управляем апарат (дрон). Това съобщава след анализ на известната до момента информация базираният във Вашингтон тинк-танк „Институт за изследване на войната“.

Окупационните власти в Крим съобщиха, че на 20 август е проведена атака с дрон срещу щаба на флота, като руските сили не са успели да свалят летателния апарат, след което дронът се е ударил в покрива на щаба. После говорителят на щаба на Черноморския флот Михаил Розвожаев се коригира и каза, че пост на ПВО бил свалил апарата, който бил паднал на покрива и се бил запалил. Кадри в социалните мрежи, обаче, опровергават изявленията на руската страна. Видеозаписите показват силна експлозия и дим около атакувания обект, а дронът не е бил свален, а е бил детониран.

Според анализаторите от OSINT моделът, с който е ударен руският военноморски щаб е Skyeye 5000mm Pro UAV. Това действително е цивилен дрон, който може да бъде купен в Aliexpress на промоция на цена 18 985 лева (при стара цена 37 971 лева), показва проверка на Offnews в сайтовете, които продават дронове по интернет.

Моделът Skyeye 5000mm Pro UAV се рекламира като безпилотник с удължено време за полет и размах на крилете 5000 милиметра. При пълен с 27 литра гориво резервоар от кевлар полетното време на дрона е над 7 часа. Максималното му тегло при излитане е 85 килограма, а на борда си може да носи между 15 и 20 килограма експлозиви, по спецификация – просто товар с това тегло. Максималната скорост, с която лети вредителят от Aliexpress e 150 километра в час. Да излети му трябва писта с дължина 60 метра, ако трябва да се приземи – полосата трябва да е поне 80.

Украйна не е поемала отговорност за нападението срещу Щаба на Черноморския флот в Севастопол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3667

15

fik1

21.08 2022 в 22:10

Смисълът на живота и колко ни остава на човешката раса като цяло е отделна тема, а потреблението на Путин и олигарсите му да речем че не си го забелязал. Сега се опитвам да разбера каква е тази непоклатима любов към СССР от някои сънародници против всякаква логика и защо всичко антиРусия е веднага проСАЩ в техните глави и защо пак там няма как националния ни интерес да не съвпада едно към едно с този на Путин.

-3667

13

fik1

21.08 2022 в 18:16

Ех този запад е виновен за всичко. Викаш не е грешка това че не си използват сами богатствата. Не са грешка нонстоп тоталитарните режими и корупция, заради които и копаят дъното по стандарт на живот и отблъснаха бившия източен блок. Само един Беларус им остана. Всичките грешки, които им приписваш са някак доблестни, леко игнорираш останалите. Първо си трепеха интелигенцията, после тя сама започна да бяга, каква изненада.

Защо видях как руския беше почти втори официален език в бг и изведнъж всички започнаха да търчат по гадния запад да работят и учат, напълно мирно, рязко спряха да ходят в СССР като започнаха да получават информация и за другата страна.

Отделно претенциите на Русия за велика сила отдавна нямат почва, само едни ядрени оръжия имат, нищо друго, и вместо да приемат този факт както много други държави, Путин реши да спре да разчита на мир с гадния запад и да изтреля първата ракета в тази посока? И някак западът е виновен, wtf?

-240

12

редовно четящ

21.08 2022 в 17:42

Тезата за пушенето вече стана банална, та се чудят какво още да лъготят.

22548

10

dolivo

21.08 2022 в 17:12

пак опираме до страхотната мотивация на украинците да си имат държава и да си решават сами каква е пътеката пред тях.

добави към това и външен агресор, икономика дългогодишна в ИТ сферата, и иновацията добива зловещ за руската администрация облик.

ще има още много експлозиви, докарани с дронове, радиоуправляеми колички и т.н.

гадно нещо е войната

а по въпроса за свалянето на дрона, тва чудо лети под радара и бавно. По скоро, защо войник не го е застрелял. Но ако е било тъмно, или са били пияни, както някой предположи в коментарите долу, и резултата е взривен покрив.

-3667

9

fik1

21.08 2022 в 17:00

еврак, замислял ли си се откъде идва тази вяра че всичко де що прави СССР е съвършено и абсолютно никога не правят грешки, това ме навежда и на мисълта че никога не си стъпвал там, само четеш риа новости, гледаш первий канал и слушаш любе

-1650

8

ob1

21.08 2022 в 16:54

Чакаме обяснението на експерта ЕА като бивш кадър на спецчастите. Макар че с ония приказки за брадви най-много да е бил на дърводобив в специален район в Коми.
 
X

Да помогнем на украинските деца!