Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Шотландия няма да настанява транссексуални насилници срещу жени в женски затвори

Затворническите власти извършват "спешна проверка" на случая на транссексуална жена – Айла Брайсън, осъдена за изнасилване на две жени преди да смени пола си

OFFNews 30 януари 2023 в 09:56 1569 0

Айла Брайсън, осъдена за изнасилване на две жени преди да смени пола си

Снимка Getty Images

Айла Брайсън, осъдена за изнасилване на две жени преди да смени пола си

Шотландският правосъден министър Кийт Браун обяви, че ще бъде направена "пауза" в настаняването на транссексуални затворници с история на насилие срещу жени в женски затвори в Шотландия, съобщи Би Би Си.

Браун заяви, че ще бъде извършена "спешна проверка" на случая на транссексуална жена – Айла Брайсън, осъдена за изнасилване на две жени преди да смени пола си.

Брайсън първоначално беше настанена в женския затвор "Корнтън Вейл", което предизвика вълна от обществени протести. Впоследствие беше преместена в мъжки затвор.

Допълнителна загриженост предизвика случаят с Тифани Скот, известна преди това като мъж на име Андрю Бърнс, чиято молба за преместване в женски затвор беше одобрена.

Скот е криминално проявена и излежава присъда за "доживотно ограничение", което означава, че ще бъде освободена, едва когато вече не се счита за "неуправляем риск за обществената сигурност".

Противниците на решението Тифани Скот да бъде преместена в женски затвор твърдят, че уязвимите затворнички, много от които са жертви на мъжко насилие, са изложени на риск. Правосъдният министър на Шотландия заяви, че "спешният преглед на извлечените поуки" по случая "Брайсън" ще бъде завършен до петък.

Затворническата служба в Шотландия вече е предприела по-широкообхватен преглед на своята политика по отношение на транссексуалните, който ще продължи, уточни Кийт Браун. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews