Шефът на украинското МО ще представи на Пентагона доклад за използването на касетъчни боеприпаси

OFFNews 24 юли 2023 в 11:38 1000 2

Резников

Снимка NurPhoto

Олексий Резников

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че докладът за ефективността при използването на касетъчните боеприпаси, доставени от САЩ, ще бъде предаден на Пентагона днес или утре.

В интервю за Си Ен Ен той заяви, че очаква с нетърпение да получи този доклад, който след това ще предаде на американските си партньори.

"Надявам се, че тези боеприпаси ще се окажат по-ефективни от конвенционалните", каза Резников, цитиран от Би Би Си.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза миналата седмица, че Украйна е получила американски касетъчни боеприпаси и е започнала да ги използва на бойното поле. Според Кърби украинците използват тези боеприпаси ефективно и целесъобразно, което вече дава определени резултати.

Резников не даде подробности преди публикуването на доклада, но заяви, че очаква касетъчните боеприпаси да покажат най-голяма ефективност "особено срещу артилерийски системи, особено по време на контрабатарейна борба, както и в борбата срещу вражески БТР, БМП, освен това те ще бъдат добри срещу пехотата в полеви условия".

Според него Украйна е поела ангажимент да предостави на Пентагона такъв доклад като част от споразумението за доставка на касетъчни боеприпаси. По-рано САЩ заявиха, че прехвърлянето на забранените от международна конвенция снаряди на Украйна, която заедно със САЩ и Русия не е подписала въпросната конвенция, е временна мярка, предизвикана от изчерпването на запасите от стандартни 155-милиметрови артилерийски снаряди.

Използването на спорните боеприпаси, произведени в САЩ, е следствие от "трудното решение" на президента Байдън да нареди доставката на забранените бомби по миналата седмица - ход, който правозащитните организации, европейските съюзници и някои демократи разкритикуваха поради риска от цивилни жертви, отбеляза преди дни "Уошингтън пост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!