Шефът на ЦРУ: Путин е виртуоз в отмъщението. Той готви удар срещу Пригожин

Според Уилям Бърнс руският президент се опитва да откъсне Готвача си от наемническата му армия

OFFNews 21 юли 2023 в 14:44 6779 4

Бърнс

Снимка Getty images

Уилям Бърнс

Историята с Евгений Пригожин, на когото е било позволено да замине за Беларус след бунта, не е приключила, а Владимир Путин все още решава какво да прави с основателя на ЧВК "Вагнер". Това заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в навечерието на Аспенския форум за сигурност, посветен на въпросите на сигурността, съобщи Би Би Си.

"Това, което наблюдаваме, е един много сложен танц", заяви Бърнс.

Докато шефът на ЧВК "Вагнер" се мести от място на място, като наскоро успя да посети и Москва, руският президент търпеливо изчаква в търсене на най-добрия начин да му отмъсти, смята ръководителят на ЦРУ.

Според него бунтът на ЧВК начело с Пригожин, които успяха да окупират няколко военни обекта и в рамките на един ден почти стигнаха до Москва, е разкрил сериозни недостатъци в руската система на властта и Путин няма да го остави без последствия.

Въпреки това наемниците все още играят важна роля за Кремъл в Либия, Сирия и африканските страни, така че, казва Бърнс, Путин ще се опита да отдели групата от нейния лидер.

"Путин е от хората, които вярват, че отмъщението е най-добре да се сервира студено. От моя опит знам, че Путин е виртуозен майстор на отмъщението, така че ще се изненадам, ако Пригожин избегне възмездие", казва Бърнс.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън предположи, че ръководителят на ЧВК "Вагнер" може да е бил отровен.

"Ако бях на негово място, щях да внимавам какво ям", заяви Байдън преди седмица.

Директорът на ЦРУ е съгласен с това. Той се пошегува, че в този момент Пригожин наистина се нуждае от дегустатор на храна. Той потвърди, че ЦРУ е знаело предварително за предстоящия бунт. Както и генерал Сергей Суровикин, който сега е лишен от "свобода на придвижване", както се изрази Бърнс.

Малко след бунта зам.-командирът на руската група войски в Украйна Суровикин наистина изчезна от полезрението, местонахождението му не е известно, но според най-разпространената версия той е бил арестуван.

Според Бърнс бунтът на "музикантите" е най-пряката атака срещу правителството, която Путин е преживял през 23-те години на власт. В допълнение към физическата заплаха, демонстрирана от неговите наемници, Пригожин се осмели да се противопостави на версията на Кремъл, оправдаваща войната в Украйна, като заяви, че тази версия е пълна лъжа.

А най-забележителното в тази история, според Бърнс, е, че Путин е трябвало да сключи сделка с човека, който доскоро е бил негов доставчик на храна. Пригожин често е наричан Готвача на Путин, защото е осигурявал храна за институциите на властта и армията, преди да създаде ЧВК "Вагнер", напомня Би Би Си.

36-часовият бунт беше силен удар по егото на Путин, който години наред изграждаше имиджа си на пазител на реда в Русия. Сега мнозина справедливо се питат дали царят е гол или поне защо му отнема толкова време да се облече, изтъкна още шефът на ЦРУ.

Руският елит вече се съмнява в преценката на Путин, след като той започна война в Украйна, а епизоди като този само засилват съмненията в него като лидер.

По думите на Уилям Бърнс, ако Украйна постигне нови успехи на бойното поле, все повече руснаци ще започнат да слушат Пригожин, който критикува хода на войната и състоянието на руската армия. Бърнс смята, че трудностите при контранастъплението на украинските въоръжени сили са разбираеми, тъй като руските сили са имали месеци, за да подготвят отбраната си, но че успехите със сигурност ще дойдат.

"Напредването (на ВСУ) няма да бъде бързо и лесно, но аз съм оптимист", коментира ситуацията на фронта директорът на ЦРУ.

Той предупреди, че някои признаци сочат, че Русия може да започне да използва тактиката на операция под фалшив флаг - да атакува чуждестранни кораби в Черно море и да обвинява за това Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

4

Анализи

21.07 2023 в 20:59

Путин е жесток простак от КГБ. Отмъстителен комплексар, който го чака подсъдимата скамейка, нов Нюрнбергски процес.

22548

3

dolivo

21.07 2023 в 19:10

виртуоз, колкото сериен убиец на жени, изкусно одира жените и си прави елече.

-529

1

6екеr4о

21.07 2023 в 15:35

Няма причина да се мисли, че този мъж не е добре информиран!

 
X

Да помогнем на украинските деца!