Шефът на полската полиция призна, че неволно е стрелял с гранатомета в кабинета си

OFFNews 17 декември 2022 в 16:50 6549 4

Ген. Ярослав Шамчик (в средата)

Снимка Снимка Polska Policja

Ген. Ярослав Шамчик (в средата)

Началникът на полската полиция ген. Ярослав Шимчик коментира за пръв път инцидента, при който преди няколко дни беше ранен при взрив. В радио интервю той призна, че това се е случило при неволно произведен от него в кабинета му изстрел с гранатомет, получен като подарък от Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Докато местех излезли от употреба гранатомети, които бяха подарък от украинците, стана взрив", каза Шимчик в излъчено днес интервю за радио РМФ ФМ. По думите на генерала експлозията била толкова силна, че от взривната вълна се получили дупки в тавана и пода.

Инцидентът стана в сряда сутринта в дирекцията на националната полиция във Варшава. Заради тиражираните в медиите спекулации по случая вътрешното министерство излезе в четвъртък с позиция, в която се обясняваше, че се е взривил подарък от Украйна и Шимчик и още един човек са получили леки наранявания.

Но дори и след официалното изявление на ведомството останаха много неясноти, като например какъв точно е бил подаръкът и какво е предизвикало взрива. В излъченото днес интервю полицейският шеф на практика потвърди съобщенията, че става дума за гранатомет.

РМФ ФМ съобщи, като се позова на полицейски представители, че при неотдавнашно посещение в Украйна Шимчик е получил като подарък два снети от въоръжение противотанкови гранатомета, най-вероятно RGW-90. Повече подробности не се съобщават, но от информацията на полската медия става ясно, че нито поляците, нито украинците са предполагали, че гранатометите може да са опасни. Единият дори бил преработен във високоговорител. Шефът на украинската полиция Игор Клименко, от когото бил подаръкът, дори пускал по него музика.

Шимчик първоначално бе настанен с леки наранявания в болница, за да е под лекарско наблюдение. Другият леко пострадал, служител в администрацията на полицейската централа, не е имал нужда от хоспитализация.

Полша е съюзник на Украйна и откакто Русия предприе пълномащабната си инвазия на 24 февруари, оказва на съседката си различни видове помощ, включително военна и хуманитарна. Полша освен това прие голям брой украински бежанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

17.12 2022 в 20:22

Брмалейката, ти по-добре кажи какво стана със Сармичката, Великата Самолетна Армада и другите безаналогови руски дрисни които ни ги изсипваш тук почти година.

22548

3

dolivo

17.12 2022 в 19:47

Барми е тролче на текст бройка

Уплашихме се, насрахме се

8053

2

DARTH VADER

17.12 2022 в 18:50

БАРМАЛЕЙ,МНОГО НИ УПЛАШИ,ПРИЗНАВАМ СИ...
...НИЩО,ЧЕ ТЕМАТА Е НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ КОМЕНТАРА ТИ...

ИЛИ НЕЩО ПРОСТО ОТВЪТРЕ ТЕ НАПЪВА,ЕЙ ТАКА ДА ПЛАШИШ ХОРАТА-НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КЪДЕ И КАК...

ВАЖНОТО ЗА РУСОФИЛИТЕ Е ДА ПЛАШАТ...ГАРГИТЕ

НО ЗАПОМНИ ЕДНО-СЛЕД ПОБЕДАТА НА СВОБОДНИЯ СВЯТ,НА ТЕРИТОРИЯТА НА РФ ,ЩЕ ОСТАНАТ САМО ГРАДОВЕ-ДЪРЖАВИ,ВРАЖДЕБНИ ЕДИН КЪМ ДРУГ...

ТАКА ЩЕ ТРИУМФИРА ЛЮБИМИЯТ ВИ РУССКИЙ МИР;)
 
X

Да помогнем на украинските деца!