Шефът на Мерк подаде оставка като съветник на Тръмп след размириците в Шарлътсвил

OFFNews Последна промяна на 14 август 2017 в 18:03 2347 1

Главният изпълнителен директор на фармацевтичния концерн "Мерк" Кенет Фрейзиър подаде оставка от Американския съвет по предприемачество на президента Доналд Тръмп. 

Като причина той посочи "нетолерантността и екстремизма", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

При събирането на стотици бели националисти в Шарлътсвил, щата Вирджиния, през уикиенда избухна насилие, след като автомобил се вряза в група контрапротестиращи, причинявайки смъртта на поне един човек и ранявайки поне 10 души.

Повод за ексцесиите е съдбата на паметника на генерал Робърт Лий, командвал армиите на южняците в Гражданската война през 19-и век. Властите решиха да премахнат статуята му, смятайки я за символ на робството, и така разгневиха националистите.

Тръмп не осъди изрично крайната десница и заяви, че са били въвлечени "много страни", с което предизвика критики от целия политически спектър.

"Лидерът на Америка трябва да съблюдава фундаменталните ни възгледи, ясно отхвърляйки проявите на омраза, фанатизъм и групово превъзходство, които противоречат на американския идеал, че всички хора са създадени равни", посочва Фрейзиър в туита, с който съобщи за оставката си.

Няколко ръководители на водещи компании вече напуснаха различни консултативни съвети към Белия дом в знак на несъгласие с политиката на Тръмп. Сред тях са главният изпълнителен директор на "Тесла" Илон Мъск, шефът на "Дисни" Робърт Айгър и бившият ръководител на "Юбър" Травис Каланик.