Шефът на МАAЕ Рафаело Гроси се срещна с Володимир Зеленски в Днепропетровската ВЕЦ

OFFNews 27 март 2023 в 16:54 1155 0

Снимка Rafael MarianoGrossi

Гроси обяви, че ротацията на екипа на МААЕ в Запорожката АЕЦ ще се състои в сряда, за когато е планирано и неговото посещение в централата.

Украинският президент Володимир Зеленски и генералният директор на Международната агенция за атомната енергия (МАAЕ) Рафаел Гроси огледаха заедно разрушенията на Днепропетровската водноелектрическата централа край Запорожие. Пръв за срещата съобщи Гроси, който пристигна в Украйна за поредната инспекция в Запрожката АЕЦ. Зеленски от своя страна посети предните части на украинската армия на фронта в Запорожката област.

„На път за Запорожката АЕЦ за да оценя от първа ръка ядрената ситуация с безопасността и сигурността в съоръжението. Ще продължа усилията си да защитавам атомната централа по време на продължаващия военен конфликт и ще ръководя следващата ни редовна ротация на експерти от и към АЕЦ“, написа Гроси на път за централата.

Както коментира Гроси, Днепропетровската ВЕЦ, която посети, е важна част от системата, поддържаща ядрената безопасност на Запорожката атомна електроцентрала. Това е и причината шефът на МААЕ да пътува дотоам. "Днепровската ВЕЦ е неделима част от системата за ядрена безопасност на Запорожката АЕЦ. Володимир Зеленски ми показа последните повреди на язовира", написа шефът на МААЕ.

Рафаело Гроси ще посети Запорожката АЕЦ в сряда, когато ще бъде извършена и ротацията на експертите от МААЕ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови