Шарл Мишел: Системата на ООН е ''склеротична'' и се нуждае от спешна реформа

Русия дори може да злоупотребява с правото си на вето, за да предотврати санкции срещу себе си, припомни Мишел

OFFNews 22 септември 2023 в 08:01 1037 0

Шарл Мишел

Снимка Getty Images

Шарл Мишел

"През последните 19 месеца един постоянен член на Съвета за сигурност - Русия - без никакъв срам предприема война, за да завладее съседна страна", заяви председателят на Европейския съвет на лидерите на ЕС Шарл Мишел, като посочи, че нахлуването на Русия в Украйна е разкрило спешната необходимост от реформиране на "склеротичната и затормозена" система за вземане на решения в ООН.

Той изрази подкрепа за призивите за ограничаване на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН при извънредни обстоятелства и за разширяване на глобалното представителство на органа, предаде БТА.

"Русия дори може да злоупотребява с правото си на вето, за да предотврати санкции срещу себе си и да използва Съвета за сигурност за разпространяване на пропаганда, дезинформация и лъжи - нека бъдем честни."

Според него система на Организацията на обединените нации днес е скована от враждебни сили. 

Мишел посочи още, че липсата на подходящо световно представителство в Съвета за сигурност отразява остарели структури на властта, когато някои държави все още са били колониални сили, и възпрепятства способността на органа да действа.

"Планетата пропада. Светът е разкъсван от бедност и несправедливост. Цели части от света: Африка, Южна Америка, Карибския басейн, Азия са недостатъчно или изобщо не са представени. Подкрепяме цялостната, мащабна реформа на Съвета за сигурност, за да се засили гласът на тези региони", заключи Шарл Мишел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика