Шарл Мишел осъди заплахите на Доналд Тръмп за НАТО

OFFNews 11 февруари 2024 в 17:58 952 2

Шарл Мишел

Снимка БТА/АП

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел осъди думите на Доналд Тръмп, който заплаши, че ако бъде преизбран за президент на САЩ, повече няма да защитава страните членки от НАТО, които не отделят достатъчно средства за отбрана. Мишел нарече изказването на Тръмп  "безразсъдно".

"Безразсъдните изказвания за сигурността на НАТО и солидарността по член 5 обслужват единствено интересите на Путин и не носят нито повече сигурност, нито повече мир в света", пише председателят на Европейския съвет в социалната мрежа Х.

Той посочва още, че северноатлантическият алианс подкрепя сигурността и просперитета на американците, канадците и европейците вече 75 години.

Член 5 от Дговора на НАТО предвижда, че ако държава от пакта стане жертва на въоръжено нападение, всеки член на Алианса ще смята това за нападение срещу всички членове и ще предприеме мерките, които смята за необходими, за да се притече на помощ на нападнатата страна.

Доналд Тръмп заплаши вчера, че ако бъде преизбран в САЩ, повече няма да защитава държави членки от НАТО, които не отделят достатъчно средства за отбрана, като дори стигна дотам да заяви, че "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

12.02 2024 в 01:12

Тръмп е идиот от ранга на путин. Безразсъден популист с мания за величие, който не осъзнава последствията от делата си.

400

1

демотиватор

11.02 2024 в 18:53

Явно на Тръмп, както и на Хуйло, му е през **** какви договори/меморандуми и пр. е подписала държавата му, както и за т.н. "неписани правила", които обаче се спазват общо взето от как има история.
Напр. "Североатлантическия пакт", гаранцията за териториалната цялост (и не само!) на Украйна и т.н. по дългия списък
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика