Севернокорейският лидер се закле да се справи с икономическата криза

Ким Чен Ун призова съпартийците си да се готвят както за диалог, така и за конфронтация със САЩ

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2021 в 12:02 1080 0

Снимка БТА/AP

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се "закле тържествено" да преведе страната си успешно през задълбочаващите се икономически проблеми. Той направи това в последното от поредица важни партийни заседания, на които призна за продоволствена криза и призова съпартийците си да се готвят както за диалог, така и за конфронтация със САЩ, предаде Асошиейтед прес.

В края на последното заседание Ким "тържествено се закле" от името на Централния комитет, че партията "със сигурност ще преодолее трудностите, които стоят на пътя на революцията", съобщи Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Севернокорейските държавни медии разпространиха изказването му малко преди днес в Южна Корея да пристигне специалният пратеник за Северна Корея на американския президент Джо Байдън Сун Ким за разговори за изпадналата в застой ядрена дипломация със Севера.

На заседанието на ЦК Ким също така затегна дисциплината в управляващата Корейска трудова партия и назначи нови членове в могъщото й Политбюро, допълни КЦТА, цитирана от Ройтерс.

ЦК на партията проведе пленарно заседание за четвърти и последен ден, на което разгледа организационни и идеологически въпроси, свързани с централния си ръководен орган.

Някои членове на ръководството са изразили "дълбоко съжаление за това, че не са оправдали очакванията", след като Ким посочил "сериозни проблеми" с начина им на живот, съобщи КЦТА без повече подробности.

Могъщото Политбюро на ЦК избра Те Хьон Чол, заместник-председател на Президиума на Върховното народно събрание, за свой нов член, както и У Сан Чол, служител в партийната Централна контролна комисия, за кандидат-член, посочи КЦТА.

На заседанията в предишните дни Ким призова за мерки за справяне с "напрегнатата" продоволствена ситуация, за която той посочи като причина пандемията от коронавируса и миналогодишните тайфуни. Призова и за готовност както за диалог, така и за конфронтация със САЩ в първото си директно изказване за правителството на Байдън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови