Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Северна Македония пое председателството на ОССЕ, основен приоритет ще е руската инвазия в Украйна

OFFNews 01 януари 2023 в 11:54 1167 0

Снимка Facebook / Bujar Osmani

Буяр Османи

Северна Македония пое в неделя председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ( ОССЕ ) и я ръководи през следващите 12 месеца. Външният министър на страната Буяр Османи стана председател на ОССЕ и определи възстановяването на взаимното доверие и необходимостта от възобновяване на диалога по въпросите на сигурността като основни задачи за настоящата година.

Девизът на председателството ще бъде "Въпросът е за хората", написа в страницата си във фейсбук македонският политик от албански произход. Османи смята, че трябва да се обърне особено внимание на руската инвазия в Украйна , тъй като "тази война нарушава основите на ОССЕ" и е далеч от принципите, от които трябва да се ръководят страните-членки на ОССЕ.

Що се отнася до икономическите и екологичните въпроси, председателството на Северна Македония иска да се съсредоточи върху повишаването на осведомеността, че има връзка между изменението на климата и сигурността. Действията за енергийна и продоволствена сигурност също ще бъдат важни. Защитата на правата на човека също така ще бъде приоритет за властите в Скопие .

През 2022 година ОССЕ беше ръководена от Полша, която символично предаде председателството на Северна Македония на срещата на върха на ОССЕ в Лодз в началото на декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews