Северна Корея се вледени

Температурите ще паднат до -30°С в страната, където наличието на електричество извън столицата е рядкост

OFFNews 24 януари 2023 в 15:53 3254 1

Корейският полуостров е обхванат от ледена вълна

Снимка Getty Images

Корейският полуостров е обхванат от ледена вълна

Севернокорейските власти предупредиха за екстремни метеорологични условия в страната, тъй като Корейския полуостров е обхванат от студена вълна. Температурите вероятно ще паднат под -30С в северните райони, които са и най-бедната част на страната, съобщи държавното радио, цитирано от Би Би Си. В крайбрежните райони се очакват и силни ветрове.

Южна Корея също издаде предупреждение за студена вълна, а в Северен Китай се наблюдават рекордно ниски температури.

Очаква се през тази седмица температурите в Япония да паднат до най-ниските си стойности от десетилетие насам.

Въпреки че Северна Корея е засегната от екстремни или неблагоприятни метеорологични условия подобно на други места, малко се знае за въздействието им върху населението. В северната част на страната се намират най-бедните провинции на страната - Рянгган, Северен Хамгьонг и Южен Хамгьонг, които се очаква да бъдат най-уязвими от климатичните сътресения. Електричеството е рядкост извън столицата Пхенян и домакинствата по тези места съобщават, че през зимата горят дърва и сухи растения, за да се стоплят, съобщава NK News. Също така се казва, че много от тях използват само пластмасово фолио около вратите и прозорците си за изолация.

През декември радио "Свободна Азия" съобщи, че "голям брой" хора в страната са изчезнали в края на миналата година по време на друг изключително студен период - смята се, че много от тях са умрели от глад или са замръзнали, тъй като живакът е паднал под нулата и храната е станала оскъдна.

Според Лукас Ренгифо-Келер, анализатор в Института за международна икономика "Питърсън" в САЩ, продоволствената несигурност в Северна Корея е най-тежката от времето на повсеместния глад през 90-те години на миналия век.

През 2019 г. Северна Корея заяви, че страда от най-тежката суша от близо четири десетилетия. Това се случва, след като ООН заяви, че до 10 млн. севернокорейци "спешно се нуждаят от хранителна помощ", като съобщи, че през тази година хората са оцелявали само с 300 г храна на ден.

През 2020 г. Северна Корея беше засегната от пет големи тайфуна, които причиниха големи структурни щети на сгради, пътища, фабрики и водни системи и принудиха хиляди граждани да се изселят.

Учените твърдят, че екстремните метеорологични условия, включително студените вълни, стават все по-често срещани поради изменението на климата.

Предупрежденията за студени вълни от вторник идват в момент, когато Пхенян се подготвя да отпразнува 75-годишнината на Корейската народна армия следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

24.01 2023 в 16:14

Нямали ток извън столицата, голяма работа, нали имат РАКЕТИ!
Велико постижение на соца, 7-8 пъти изстрелваха някакви тръби към Япония, голяма работа, че ще им измре населението...
 
X

Да помогнем на украинските деца!