Северна Корея прекъсна горещата линия със Сеул

Елица Мартинова 11 март 2013 в 09:56 2303 1

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун Снимка: ЕПА / БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун Снимка: ЕПА / БГНЕС

Северна Корея прекъсна горещата телефонна линия с южната си съседка заради започващите военни учения между САЩ и Южна Корея, съобщи Reuters.

В понеделник започват съвместните военни учения между Вашингтон и Сеул. Те са под надслов „Ключова решителност“ и ще продължат до 30 април. В маневрите участват 10 000 южнокорейски и 35 000 американски войници. Целта на учението е да се повишат оперативните възможности на двете страни.

Според Пхенян САЩ използва тези акции като трамплин за започването на ядрена война.

По тази причина Северна Корея е прекъснала горещата връзка с южната си съседка. Телефонната линия бе инициатива на Червения кръст. Тя гарантираше бърза комуникация при извънредни ситуации, дори когато между двете страни няма дипломатически отношения.

В 9 ч. местно време от Южна Корея са позвънили на телефона за гореща връзка, но обаждането им е останало без отговор.

Напрежението в региона ескалира, след като на 12 февруари Северна Корея проведе трети ядрен тест. Той стана причина за нови санкции от страна на ООН.

Северна Корея официално отхвърли резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която настоява КНДР да прекрати ядрената си програма.

В становище на севернокорейското външно министерство, разпространено в събота, се казва, че санкциите, вместо да отслабят ядрената програма на Пхенян, ще увеличат капацитета й „хиляда пъти“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови