Северна Корея прекрати мира със Сеул

Вероника Шербанова 08 март 2013 в 12:55 4015 10

Ким Чен Ун. Снимка БГНЕС
Ким Чен Ун. Снимка БГНЕС

Северна Корея прекрати всички договори за ненападение на южната си съседка и затвори линията Сеул-Пхенян и главния си граничен контролно-пропускателен пункт, съобщи Би Би Си.

Основният пакет за ненападение между двете страни е подписан през 1991 г. Документът задължава Северна и Южна Корея да разрешават по мирен път споровете си и да избягват военни действия.

Според Южна Корея обаче северната ù съседка вече два пъти е прекъснала пряката телефонна линия за извънредна връзка между двете страни, която се използва за директна комуникация по време на напрежение.

Президентът Ким Чен Ун е посетил военните поделения, от които е обстрелван южнокорейски остров преди две години и според местните медии е призовал военните да бъдат готови да унищожат врага по всяко време. Освен това той е препотвърдил „вражеските цели“ на петте острова в Западно море.

Президентът на Южна Корея Пак Гън Хе призова армиите на на Южна Корея и САЩ да бъдат приведени в състояние на пълна бойна готовност до събота. Пак определи настоящата ситуация като много тежка, но заяви, че реагира безкомпромисно на всяка провокация от страна на Пхенян. Южнокорейският президент предупреди по-рано днес, че в случай на ядрен удар от страна на Северна Корея режимът на Ким Чен Ун ще бъде изтрит от лицето на Земята. 

Говорителката на Министерството на външните работи на САЩ Виктория Нюлън посочи, че Америка може да защити себе си и своите съюзници. В същото време тя заяви, че екстремната реторика не е необичайна за Северна Корея.

Поводът за анулирането на споразуменията е приетият от ООН вчера нов пакет международни санкции срещу страната заради третият ядрен опит, извършен от Северна Корея миналия месец. 

Малко преди гласуването Северна Корея обвини САЩ, че се опитва да започне война. Пхенян се закани при нужда да осъществи изпреварващ ядрен удар. Северна Корея се закани и че на 11 март ще скъса примирието с южната си съседка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!