Северна Корея обеща помощ на Москва в свещената ѝ война със Запада в ключова среща между Ким и Путин

КНДР изстреля две балистични ракети в отсъствието на лидера си. Южна Корея сменя военното си ръководство

Александра Маркарян 13 септември 2023 в 13:25 6909 8

Владимир Путин посреща Ким Чен-ун

Снимка БТА/АП

Владимир Путин посреща Ким Чен-ун

Руският президент Владимир Путин обеща Русия да помогне на Северна Корея да изстреля сателити, а севернокорейският лидер Ким Чен Ун го увери, че Москва ще получи пълната му подкрепа в „свещената" война със Запада. Двамата се срещнаха в сряда на космодрума в руския Далечен Изток.

Попитан предварително дали двамата ще разговарят за доставки от Севера за Русия, с които воюващата с Украйна страна би попълнила намаляващите си запаси с оръжия и боеприпаси, Путин отвърна, че ще обсъдят "всички въпроси", отбелязва Ройтерс.

"Затова дойдохме тук", каза Путин в отговор на въпрос от репортер дали Русия ще помогне на Ким да изгради сателити. "Лидерът на КНДР проявява голям интерес към ракетното инженерство; те също се опитват да се развиват в космоса." (КНДР е абревиатурата на Корейска народно-демократична република, формалното име на Северна Корея.)

В началото на приключилата вече среща с Путин в блестящата нова космическа станция Ким каза, че позицията на Северна Корея е непоколебима да продължи да развива традиционното си приятелство и връзки с Русия. Той се обърна към Путин с думите, че руският президент има пълната му подкрепа за "свещената битка", която Москва води "срещу хегемонистичните сили".

"Винаги ще подкрепяме решенията на президента Путин и руското лидерство ... и винаги ще бъдем заедно в борбата срещу империализма", каза Ким на Путин с помощта на преводач.

Срещата между лидерите на двете страни, които потъват във все по-голяма международна изолация, беше наблюдавана отблизо от Вашингтон и съюзниците на Запада, които подозират, че двамата може да се споразумеят за търговия с оръжия и отбранителни технологии.

САЩ и Южна Корея официално изразиха опасенията си, че Ким ще осигури оръжия и боеприпаси за Русия, която изразходва огромна част от запасите си пред последните повече от 18 месеца на война в Украйна. Москва и Пхенян отрекоха да имат подобни намерения.

Избраното място за среща - руският космодрум "Восточний" - символизира руските амбиции да се превърне в космическа сила, на фона на които няма как да не бъде припомнен двукратният провал на Северна Корея през последните четири месеца да изстреля разузнавателни сателити.

Ким постави като основен приоритет изстрелването на шпионски сателит, настоява страната му, която ядрена сила, да засили разработването на балистични ракети, дронове и атакуващи подводници.

Преди срещата с Путин Ким се подписа в книгата за гости на корейски с думите: "Славата на Русия, която роди първите завоеватели на Космоса, ще бъде безсмъртна".

Изстрелване на балистични ракети в отсъствието на Ким

Малко преди срещата Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег от район близо до столицата Пхенян в морето край източното си крайбрежие.

Това беше първото подобно изстрелване от Северна Корея, докато водачът ѝ е в чужбина - отбелязват анализатори, цитирани от Ройтерс, и допълват, че ходът демонстрира повишеното ниво на делегиране и по-усъвършенстваните системи за контрол на ядрените и ракетните програми на страната.

Досега, през 12-те си години на власт Ким бе направил едва седем задгранични посещения. Всички те бяха през 2018 г. и 2019 г. Два пъти той прекрачи за кратко междукорейската граница.

След срещата пред медиите двамата разговаряха на четири очи и имаха обяд. По време на него Ким вдигна тост за здравето на Путин и заяви, че е уверен, че руската армия и народ ще триумфират над "злото".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че двете страни ще си сътрудничат в "чувствителни" области, включително военната, но останалите страни не трябвало да се притесняват от руските връзки със Северна Корея.

Ким пристигна в Русия с частен влак във вторник заедно със свои високопоставени сътрудници в областта на отбранителната индустрия и военните и заяви, че посещението му подчертава стратегическата важност на връзките между двете страни - пише севернокорейската новинарска агенция KCNA в сряда.

Снимки: БТА/АП

В състава на делегацията му прави впечатление директорът на отдела за производство на боеприпаси.

Ким може да предложи на Путин артилерийски снаряди от големите запаси на Северна Корея, които биха могли да попълнят запасите на Русия в краткосрочен план, но въпросите за качеството на боеприпасите поставя под въпрос общото им въздействие, коментират военни анализатори. Южна Корея и Съединените щати предупредиха, че подобна сделка би нарушила резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия като постоянен член на съвета гласува да одобри. 

Северна Корея е една от малкото държави, които открито подкрепиха Русия за конфликта в Украйна, а Путин обеща миналата седмица да "разшири двустранните връзки във всички отношения по планиран начин чрез обединяване на усилията".

На фона на срещата Путин-Ким и изстрелването на балистичните ракети от Севера Южна Корея назначи нов началник на отбраната. Шин Уон-сик е депутат от управляващата партия и пенсиониран генерал с три звезди. Той беше обявен за нов министър на отбраната на Южна Корея.

„[Шин] е точният човек да... установи нашата способност за сигурност срещу напредващите ядрени и ракетни заплахи на Северна Корея с богат опит както в отбранителната политика, така и в стратегията“, каза началникът на президентския щаб на Южна Корея Ким Дае-ки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

8

Анализи

13.09 2023 в 20:04

Хайде и тия се причислиха към терористичните организации, които водят "свещена война".

1000

7

Борис Б

13.09 2023 в 16:12

С Кореа ще им подаеи технологии как да си рециклират лайн*ата за храна.

2073

6

Johnny B Goode

13.09 2023 в 15:56

Русия се среща с бъдещето си.
Изолация и глад.

2099

5

Mateevk

13.09 2023 в 15:28

Нашите путинофили паднаха дотолкова, че откриха, че Ким бил лидер за пример! Путин и с маймуна да се срещне, те пак ще обявят, че това е най-маймунестата маймуна от всички възможни маймуни. Не е лесна и тяхната - досега трябваше да ни убеждават, че да се пие пикоч е здравословно и дори пирятно на вкус, а сега вече се налага да добавят и нещо по-твърдо към менюто в руския мир.

1236

4

БотоксПутю

13.09 2023 в 15:18

Бартер. От Ботокса - кукуруз, а от пълничкия сладур - джепане.

-1650

3

ob1

13.09 2023 в 14:38

и още нещо - педеруZия не воюва със Запада, а само с Украйна. Могат само да се молят да не се промени. Те и така са се запътили към разгрома...

-1650

2

ob1

13.09 2023 в 14:11

Интересно кой ще пукне първи - дебелото Ким от затлъстяване или путкин - от удушаване :)

2550

1

alfakentavur

13.09 2023 в 13:50

Двама монголоидни диктатори, изолирани от нормалния свят, си правят густо един на друг...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика