Северна Корея изстреля поредна балистична ракета и 170 артилерийски снаряда (обновена)

OFFNews 14 октомври 2022 в 07:44 3833 5

Телевизионен екран показва военно учение на Северна Корея по време на новинарска програма на жп гарата в Сеул, Южна Корея, петък, 14 октомври 2022 г.

Снимка БТА/АП

Телевизионен екран показва военно учение на Северна Корея по време на новинарска програма на жп гарата в Сеул, Южна Корея, петък, 14 октомври 2022 г.

Рано в петък Северна Корея изстреля балистична ракета и 170 артилерийски снаряда към морето и прелетя с военни самолети близо до границата с Южна Корея, предаде АП. Това е 15-ото ѝ изстрелване от 25 септември насам.

В изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея се казва, че ракетата с малък обсег е излетяла от столицата на КНДР в 1:49 ч. в петък и е полетяла към източните ѝ води, допълва АП. Ракетата е изминала 650-700 км на максимална височина от 50 км, преди да се приземи във водите между Корейския полуостров и Япония, според оценки на Южна Корея и Япония.

В понеделник Пхенян заяви, че последните ѝ ракетни изпитания са били симулации на ядрени удари по южнокорейски и американски цели в отговор на техните "опасни" военни учения с участието на американски самолетоносач.

При последното ракетно изпитание Северна Корея изстреля 130 снаряда от западното си крайбрежие и 40 снаряда от източното си крайбрежие. Снарядите са паднали в морските буферни зони, които двете Кореи установиха по силата на междукорейското споразумение от 2018 г. за намаляване на напрежението, съобщиха южнокорейските военни. Според наблюдатели това е третото и най-пряко нарушение от страна на Северна Корея на споразумението от 2018 г., с което се създават буферни зони и зони, забранени за полети, по сухопътните и морските им граници с цел предотвратяване на случайни сблъсъци.

Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че е изпратило на Северна Корея послание, в което настоява да не нарушава отново споразумението.

Отделно от изстреляната балистична ракета Северна Корея е вдигнала и военни самолети във въздуха, вероятно 10, пише още АП. Те са прелетели близо до границата на Юга в края на вчерашния ден и рано в петък. Това е накарало Южна Корея да изпрати изтребители. Няма съобщения за сблъсъци между двете държави, уточнява агенцията.
Съобщава се, че за първи път от 2017 г. насам севернокорейски военни самолети прелитат толкова близо до границата.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол заяви, че севернокорейските провокации стават "безразборни", но че страната му разполага с мащабни възможности за ответни действия, които могат да възпрат до известна степен действителните севернокорейски нападения.

Министерството на външните работи на Южна Корея съобщи в петък, че е наложило санкции на 15 севернокорейски физически лица и 16 организации, заподозрени в участие в незаконни дейности за финансиране на севернокорейските програми за ядрени оръжия и ракети. Това са първите едностранни санкции на Сеул срещу Северна Корея от пет години насам, но според наблюдатели те са до голяма степен символична стъпка, тъй като двете Кореи имат малко финансови сделки помежду си.

Японският външен министър Йошимаса Хаяши заяви пред репортери, че подкрепя решението на Южна Корея да наложи санкциите.

Повечето от неотдавнашните оръжейни изпитания на Севера бяха изстрелвания на балистични ракети, което е забранено с резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Но на Севера не бяха наложени нови санкции благодарение на разногласията в ООН по отношение на споровете на САЩ с Русия заради нахлуването ѝ в Украйна и с Китай заради стратегическото им съперничество.

"Каквито и да са намеренията, повтарящите се изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея са абсолютно недопустими", заяви японският министър на отбраната Ясуказу Хамада.

Той каза още, че ракетата е летяла по "неправилна" траектория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

14.10 2022 в 09:36

Пешко, САЩ и Корея буферната зона ли обстрелват? И имат ли забрана да от ООН да си играят с балистични ракети? За един приятел питам...

-1555

4

ob1

14.10 2022 в 09:01

винкел, САЩ и ЮК не дрънкат как ще гърмят ЯО, нали? Е затова едните ги пишат по вестниците, а другите - не.

-5489

3

Когато сащ или Южна Корея правят учения, не ги пишат по ведтниците, странно?

345

2

Джендо Джедев

14.10 2022 в 08:28

Пу ще дърпа ушетата на Ким. Не пести снарядите и ракетите, а ще трябват на Пу за специалната военна оСерация! :D

10298

1

AntiZ

14.10 2022 в 08:11

"Северна Корея извърши отделни полети на военни самолети.."?! Да няма някаква грешка? Е, може да имат некой динозавър И-16 "Ишак" или И-153 "Чайка", ама чак пък самолети...