Северна Корея изстреля още две балистични ракети към Япония: шесто забранено изстрелване за две седмици

OFFNews 06 октомври 2022 в 07:38 2624 2

Японският министър-председател Фумио Кишида говори пред медиите в офиса си в Токио в четвъртък сутринта, 6 октомври 2022 г. Северна Корея изстреля две балистични ракети към източните си води в четвъртък, докато Съединените щати пребазираха един от самолет

Снимка БТА/АП

Японският министър-председател Фумио Кишида говори пред медиите в офиса си в Токио в четвъртък сутринта, 6 октомври 2022 г. Северна Корея изстреля две балистични ракети към източните си води в четвъртък, докато Съединените щати пребазираха един от самолетоносачите си близо до Корейския полуостров в отговор на предишното изстрелване на мощна ракета с ядрен заряд от Пхенян над Япония.

Северна Корея изстреля днес още две ракети с малък обсег в посока Япония, след като в региона се завърна един самолетоносач на САЩ, а Съветът за сигурност към ООН бе започнал да обсъжда мерки заради последните ракетни тестове на Пхенян. Това съобщиха южнокорейският генерален щаб и правителството на Япония, цитирани Ройтерс и АП.

С днешните два ракетните тестове на Северна Корея за последните 12 дни забранените изстрелвания стават шест.

Една от ракетите е била със среден обсег и е прелетяла над японска територия. По данни на японското министерство на отбраната двете севернокорейски ракети, изстреляни тази сутрин, са прелетели между 350 и 800 километра при максимална височина 50-100 км, преди да паднат във водата извън японската ексклузивна икономическа зона. Първоначалният анализ е показал, че втората ракета вероятно е била изстреляна в "неправилна" траектория.

В сряда Пхенян определи неотдавнашната си светкавична атака като "просто мерки за противодействие" на съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея.

Във вторник Пхенян изстреля ракета над Япония, което накара САЩ да свикат извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Дебатите там приключиха без съгласие за следващи стъпки спрямо Пхенян заради нарушаването на поредица резолюции на ръководния орган на ООН. Противопоставиха се постоянните членове Русия и Китай. Те заявиха, че съвместните учения на САЩ и Южна Корея в региона са провокирали действията на Северна Корея и че засиленият диалог е по-добър от наказанието. Представителите на САЩ и съюзниците опонираха, че невъзможността да се постигне единодушие относно рекордния брой изстреляни ракети от КНДР подкопава авторитета на Съвета за сигурност.

През последните два месеца САЩ, Южна Корея и Япония провеждат поредица от комбинирани учения - тренират как да победят и възпрат севернокорейско нападение. Тези учения разгневиха севернокорейския лидер Ким Чен Ун, който ги смята за доказателство, че враговете му се готвят за война.

В своето изявление Северът обвини САЩ в "ескалиране на военното напрежение на Корейския полуостров".

В сряда САЩ, Япония и Южна Корея проведоха допълнителни учения, които според тях са в отговор на изстрелването от вторник. САЩ заявиха, че няма "равнопоставеност" между забраненото ракетно изстрелване и ученията за сигурност.

Неотдавнашната вълна от изстрелвания силно напомня на периода, предшестващ последния опит с ядрено оръжие през 2017 г., отбелязва Би Би Си. Тогава, както и сега, Северът изпита ракети, нямаше диалог със САЩ и Пхенян изстреля две ракети над Япония.

Спътникови снимки показват, че Северът възстановява тунелите на своя полигон за ядрени опити, за които твърдеше, че е унищожил през 2018 г. по време на краткотрайното дипломатическо сближаване със САЩ при президента Тръмп.

Миналия месец Северна Корея преразгледа и ядрените си закони, като лидерът Ким Чен Ун обяви страната си за "необратима" ядрена сила. Ким изглежда чака политически подходящ момент, за да извърши седмото си ядрено изпитание, пише още британската обществена медия. Анализаторите смятат, че е най-вероятно тестът да се осъществи в рамките на три седмици между конгреса на Комунистическата партия в Китай по-късно този месец и междинните избори в САЩ в началото на ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

2

ob1

06.10 2022 в 09:33

Браво на Ким, 6 ракети изстреля, 6 месеца поданиците му ще пасат трева...

-5489

1

А американците идариха Южнокорейска база за наказание :))).