Северна Корея е тествала подводна стратегическа оръжейна система

OFFNews 08 април 2023 в 09:27 1938 0

тестването

Снимка kcna

Северна Корея е извършила ново изпитание на стратегическа оръжейна система, съобщава държавната информационна агенция, цитирана от БТА. Изпитанията са били в периода 4-7 април.

Страната е изпитала още един вид безпилотно въоръжение за подводни атаки, способно да носи ядрено оръжие, наречено "Хейл-2" (Haeil-2), след като съобщи за нов подводен дрон, предназначен за извършване на изненадващи атаки във вражески води.

По данни на КЦТА дронът е извършил движение по "елиптична и осмоъгълна" траектория, като е изминал разстояние от 1000 км за 71 часа и 6 минути, и е взривил макет на ядрен заряд, посочва ТАСС.

Според агенцията изпитанието на дрона е потвърдило напълно "надеждността на подводната оръжейна система и способността ѝ да осъществява унищожителни атаки".

Северна Корея активизира в последните седмици военните си дейности, демонстрирайки сила пред САЩ и Южна Корея, които извършват общи военни учения.

Пхенян представи нови, по-малки ядрени бойни глави и изстреля междуконтинентална балистична ракета, способна да порази всяка точка от територията на САЩ, припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика