Северна Корея е откраднала криптовалута за 83 млн. долара

OFFNews 16 декември 2017 в 18:26 8260 1

Северна Корея е откраднала криптовалута за 83 млн. долара

Северна Корея вероятно стои зад няколко големи онлайн грабежа на криптовалута от южнокорейска борса за виртуални пари. Това съобщават източници от разузнаването на Южна Корея, съобщава БНТ, като се позовава на Би Би Си.

Крадците са взели и личната информация на 30 хиляди души.

Откраднатата криптовалута е на стойност 7 милиона долара, но се смята, че в момента тя е на стойност 82,7 милиона. Става дума за популярната криптовалута биткойн и широкоразпространената в Корея битхъмб.

Според южнокорейски анализатори атаката е направена, за да бъдат избегнати финансовите санкции, които бяха наложени на Северна Корея заради ядрената ѝ програма.

Твърди се, че атаката е извършена февруари тази година, когато е бил атакуван домашният компютър на служител на битхъмб, но кражбата е разкрита през юни.

Според националната разузнавателна служба на Южна Корея е извършена още една атака през септември и една атака през октомври, която е била осуетена.

В момента виртуалните криптовалути не се регулират от финансовите власти на Южна Корея, но те се заканват, че ще увеличат регулациите върху тях, припомня Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews