Северен поток възобнови доставките на газ за Европа

Красимир Крумов 21 юли 2022 в 09:43 6075 1

Тази сутрин газът по „Северен поток 1“ потече през газовия хъб в Любмин, Германия.

Снимка БТА / ДПА

Тази сутрин газът по „Северен поток 1“ потече през газовия хъб в Любмин, Германия.

След приключване на техническите работи руският газ започна да тече отново към Германия по газопровода "Северен поток 1". Това съобщи германският телевизионен канал „Велт“.

„След приключването на техническото обслужване на „Северен поток 1“ доставките на газ през германо-руския газопровод започнаха отново в четвъртък сутринта. По предварителни данни на компанията-оператор обемите на доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" са приблизително същите като преди ремонта му. Заявени са малко по-малко от 30 милиона киловатчаса на час, което означава около 700 гигаватчаса на ден.“ - съобщи говорител на Nord Stream AG, цитиран от ДПА.

В четвъртък Клаус Мюлер, шеф на Федералната мрежова агенция, регулаторен орган за електричество, газ, телекомуникации, пощи и железопътни съобщения написа в Туитър резервациите на количествата газ в четвъртък сутринта са останали на намалени нива и тръбата на „Северен поток 1“ работи с 30 процента от капацитета си.

„Северен поток 1“ ще работи на 20 процента, докато не върнат турбината, заяви в сряда руският президент Владимир Путин. Това означава, че капацитетът на тръбата може да бъде намален наполовина спрямо този, който беше преди началото на ежегодната профилактика. Според обясненията на Путин пред журналисти по тръбопровода има 6 турбини на Siemens Energy, като една от тях е излязла от строя заради разкъсана вътрешна обшивка. На 26 юли още една турбина ще замине на ремонт.

Затова, според руския президент, от 21 юли ще работят само 2 турбини, които изпомпват по 60 милиона кубически метра газ на денонощие. А когато едната я закарат на ремонт, капацитетът ще падне на 30 милиона. Руският президент използва заплахата с ниски газови доставки за да лансира идеята, че положението може да се оправи много лесно, ако бъде пуснат готовия за експлоатация „Северен поток 2“. „Имаме си готов маршрут, можем да го пуснем.“ – коментира Путин пътищата за решаване на европейската енергийна криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки