Сеул е заловил товарен кораб, заподозрян в търговия със Северна Корея

OFFNews 31 декември 2017 в 12:24 2580 0

Южна Корея е заловила товарен кораб под панамски флаг, заподозрян в доставка на петролни продукти за Пхенян в нарушение на санкциите на ООН.

Корабът "Коти" с водоизместимост 5100 тона е задържан преди две седмици в южнокорейското пристанище Пьонгтек-Дангджин, съобщи днес южнокорейската агенция "Йонхап", цитирана от БТА.

Започнали са разпити на екипажа във връзка с подозрения, че са прехвърляни стоки от един на друг плавателен съд, посочиха местните морски власти.

За подобен случай бе съобщено и в петък. Южна Корея информира, че е проверила през ноември кораб, плаващ под флага на Хонконг - "Лайтхаус Уинмор", прехвърлил по-рано петролни продукти на борда на севернокорейски плавателен съд.

За разлика от него обаче на "Коти" не е разрешено да продължи пътя си с оглед забрана, постановена от южнокорейското правителство на 21 декември. Митниците и разузнаването разпитват екипажа, за да установят евентуални връзки със Северна Корея, заяви представител на властите.

Ройтерс публикува вчера информация, позовавайки се на свои източници, според която руски танкери са доставяли гориво на Северна Корея през последните месеци. 

Русия отхвърли обвиненията, но подчерта, че доставките на гориво не са изцяло забранени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови