Руски танкери доставяли гориво на Северна Корея

OFFNews 30 декември 2017 в 08:52 5227 4

Снимка Reuters, архив

Танкер, забелязан да доставя гориво на Северна Корея през септември

Руски танкери са доставили гориво на Северна Корея поне три пъти през последните месеци чрез прехвърляне на товари в морето, заявиха западноевропейски източници от областта на сигурността, цитирани от Ройтерс и БТА.

Източниците се позовават на военноморска разузнавателна информация и сателитни данни.

Продажбите на петрол или петролни продукти от Русия, която е вторият по големина петролен износител в света и има право на вето в Съвета за сигурност на ООН, нарушават санкциите на ООН, заявиха източниците.

Прехвърляния е имало през октомври и ноември, което показва, че контрабандата от Русия за Северна Корея се развива към зареждане на товари в морето, след като Ройтерс съобщи през септември, че севернокорейски кораби плават директно от Русия за КНДР.

"Руски плавателни съдове са извършили в няколко случая тази година прехвърляния на нефтопродукти на севернокорейски плавателни съдове в нарушение на санкциите", твърди един от източниците, пожелал анонимност.

Друг източник потвърждава за съществуването на търговия от кораб на кораб между Русия и Северна Корея, но според него няма доказателства, че руската държава е замесена в последните прехвърляния. 

"Няма доказателства това да е подкрепяно от руската държава, но тези руски плавателни съдове осигуряват жизненоважни доставки на севернокорейците", каза той.

Северна Корея разчита на вносно гориво, за да поддържа своята изпитваща затруднения икономика. Пхенян също така има нужда от петрол за своите ракетни и ядрени програми, които според САЩ заплашват мира в Азия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

4

theprofet

30.12 2017 в 12:14

Едни продават петрол на ЕВЕНТУАЛНИ бъдещи агресори, а други - военна техника и муниции на утвърдени терористи.
Само, дето фекалката Ройтерс служи на другите и затова няма да чуете нищо по въпроса.

21061

3

рамбо

30.12 2017 в 11:34

В същото време САЩ снябдяват и финансират Ислямска държава. За това няма ли да чуем нещо от Ройтерс?

20696

2

Новак

30.12 2017 в 11:15

"западноевропейски източници пожелали анонимност" - зад това може да се напишат всякакви информации. Такива източници могат да кажат, че руснаците си ядат децата за закуска.
Но важното е кой вярва на такава информация. Медиите все повече се доближават до религията - ценен е този, който вярва заради самата вяра.

12570

1

CAESAR

30.12 2017 в 09:08

Информация от типа "не знам как е, ама не е така"...