Сергей Лавров: Русия не е тази, която дестабилизира Украйна

OFFNews 08 април 2014 в 11:23 6240 41

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в статия за британския вестник The Guardian, че никой не е правил повече от Русия за подкрепата на независимата украинска държава.

Текстът на Лавров за британското издание носи заглавието „Не Русия е тази, която дестабилизира Украйна”. Публикуваме статия на Лавров без съкращения.

Западът излишно всява напрежение - ако не си сътрудничим в скоро време, може да ни обхване хаос.

Дълбоката и всепроникваща криза в Украйна е предмет на сериозна загриженост за Русия. Ние разбираме много добре позицията на страна, която стана независима преди малко повече от 20 години и все още е изправена пред сложни задачи в изграждането на суверенитета си. Сред тях е и търсенето на баланс в интересите на различните региони, народите от които имат различни исторически и културни корени, говорят различни езици и имат различни гледни точки за своето минало, настояще и бъдещето им място в света.

Предвид тези обстоятелства ролята на външните сили трябваше да бъде да помогне на украинците да защитават основите на гражданския мир и устойчивото развитие, които са все още нестабилни. Русия е направила повече от всяка друга страна за подкрепата на независимата украинска държава, включително и в продължение на много години субсидирахме икономика им посредством ниски цени на енергията. През ноември миналата година, в началото на настоящата криза, ние подкрепихме желанието на Киев за провеждане на спешни консултации между Украйна, Русия и ЕС за обсъждане на възможностите за хармонизация на интеграционния процес. Брюксел категорично отказа. Тази позиция отразява непродуктивна и опасна линия на политика ЕС и САЩ, която се провежда от дълго време. Те се опитват да принудят Украйна да направи болезнен избор между Изтока и Запада, което ще доведе до по-нататъшното задълбочаване на вътрешните различия в страната.

Прозападните политически движения в страната получиха масова подкрепа да прокарат западното влияние и това бе направено в разрез с украинската конституция. Това, което се е случи през 2004 г., когато президентът Виктор Юшченко спечели противоконституционен трети тур на изборите, въведени под натиска на ЕС. Този път властта в Киев е превзета недемократично, с насилствени улични протести, проведени с прякото участие на министри и други длъжностни лица от страни от ЕС и САЩ.

Твърденията, че Русия е попречила на усилията за укрепване на партньорствата на европейския континент, не съответстват на фактите. Напротив, страната ни постоянно насърчава система на равноправна и неделима сигурност в евроатлантическата зона. Ние предложихме подписване на договор за тази цел и призовахме за създаването на обща икономическа и човешка зона от Атлантика до Тихия океан, която ще бъде отворен и за пост-съветски държави.

Междувременно западните държави, въпреки техните многократни уверения за обратното, са извършвани последователни вълни на разширяване на НАТО, преместиха военните инфраструктури на изток и започнаха да прилагат планове за противоракетна отбрана. Програма на Източното партньорство на ЕС има за цел да свърже така наречените „фокус държави“ плътно за себе си и да изключи възможността за сътрудничество с Русия. Опитите на тези, които организираха отделянето на Косово от Сърбия и на Майот от Коморските, не гледат по същия начин на въпроса на свободната воля на Крим, това явно са двойни стандарти. Не по-малко тревожно е, че не забелязват основната опасност за бъдещето на Украйна - разпространението на хаос от екстремисти и неонацисти.

Русия прави всичко възможно, за да насърчи навременната стабилизация в Украйна. Ние сме твърдо убедени, че това може да бъде постигнато: реална конституционна реформа, която да гарантира законните права на всички украински региони и да отговорят на исканията на югоизточната област да направи руския втори официален език в държавата; да се гарантира необвързан статут на Украйна, като бъде заложено в нейните закони и по този начин да се гарантира нейната роля като свързващо звено в една неделима европейска структура за сигурност; спешни мерки за спиране на дейност от незаконни въоръжени формирования на Десен сектор и други ултранационалистически групи.

Ние не налагаме нищо на никого, ние просто виждаме, че ако това не бъде направено, в Украйна ще продължи да нараства неконтрулируема криза с непредвидими последици. Ние сме готови да се присъединим към международните усилия, насочени към постигането на тези цели. Подкрепяме призивите на външните министри на Германия, Франция и Полша да приложи споразумението на 21 февруари. Тяхното предложение - да проведе разговори между Русия и ЕС с участието на Украйна и други държави от Източното партньорство за последиците от споразуменията за асоцииране в ЕС - съответства на нашата позиция.

Днешния свят не е основно училище, където учителите възлагат наказания на воля. Войнствени изказвания, като например тези, които чух в Среща на външните министри на НАТО в Брюксел на 1 април, не съвпадат с искания за деескалация. Тя трябва да започне с реторика. Време е да спре нагнетяването на напрежение и да се върнем към основните си задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!