Сепаратистите в Донецк готвят процес срещу швед, хърват и трима британци, воювали за Украйна

Красимир Крумов 01 август 2022 в 21:49 1999 0

Четирима от петтимата пленници, които ще бъдат изправени на съд от сепаратистите в Донецк

Снимка УНИАН

Четирима от петтимата пленници, които ще бъдат изправени на съд от сепаратистите в Донецк

Самозваният върховен съд в непризнатата международно Донецка народна република ще изправи поредните петима чуждестранни пленници, воювали на страната на Украйна, съобщи агенция УНИАН. В „съда“ са постъпили обвинителни материали срещу Векослав Пребег от Хърватия, Джон Хардинг, Дилън Хили и Ендрю Хил от Великобритания и Матиас Густавсон от Швеция. Според проруските власти всички „обвиняеми“ са бойци от „Азов“.

Агенция УНИАН разказва какво е известно до този момент за пленените и изправени на съд чужденци.

Британецът Джон Хардинг е парамедик в редиците на полка „Азов“ от 2018 година. Фелдшерът, който е на ок. 50 години, се е обърнал към премиера на Великобритания с молба за помощ, тъй като по думите му, цитирани от Би Би Си в Донецк го очаква смъртно наказание. Хардинг е попаднал в плен при сепаратистите през май заедно с други бойци от „Азов“. Говорител на „Азов“ съобщи за изчезването на британеца на 13 юни.

22-годишният Дилън Хили е доброволец и е изчезнал на 25 април заедно с друг доброволец, 45-годишния Пол Юри, за когото донецките власти съобщиха, че е починал в плен. Двамата доброволци са били сътрудници на неправителствената организация Presidium Network и са подготвяли евакуацията на мирни жители от районите южно от Запорожие. Руската пропаганда твърди, че Хили и Юри са били пленени съответно в „Азовстал“ и в Николаевска област, а в началото на юли са им били повдигнати обвинения.

Хърватинът Векослав Пребег е воювал на страната на ВСУ в Мариупол. Пленяването му беше потвърдено от МВнР на Хърватия на 7 май. Руснаците бяха записали с него видео, в което потвърждава руските тези за наличието на нацисти в „Азов“.

Публична информация за личността на взетия в плен швед Матиас Густавсон липсва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови