Сепаратистите побеждават на изборите в Каталуния

OFFNews 27 септември 2015 в 22:08 6064 16

Каталунските партии, борещи се за независимост на областта от Испания, печелят категорично парламентарните избори, провели се днес в страната, съобщи "Ройтерс".

Това сочат резултатите от екзитпола, като остава да се разбере само с колко точно печелят и дали ще имат абсолютно мнозинство в НС. Близо 2/3 от всичките 5,4 милиона души с право на вот бяха дали своя глас до следобяда.

Най-голямата отцепническа коалиция "Junts pel Si" („Заедно за ДА”) печели между 63 и 66 места в 135-местния парламент, а по-малката CUP има между 11 и 13 мандата, което общо се равнява на 49,8%. 

Двете политически сили са категорични, че ако имат мнозинство, до 18 месеца ще обявят независимостта на Каталуния от Мадрид. Премиерът на Испания Мариано Рахой нарече това пълна глупост, като централното правителство ще се опита по съдебен път да спре намеренията на Каталуния, чийто дял в БВП на страната е 25%.

Още повече, че при успех, това може да накара баските области да възобновят желанието си за отцепване от Испания.

Широката коалиция от леви и десни партии, подкрепящи отцепване от Испания, определя гласуването като фактически вот за независимост. Правителството в Мадрид обяви, че категорично ще се противопостави на всякакво заграбване на властта от Барселона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!