Сепаратистите от ДНР искат да национализират българския кораб Царевна

OFFNews 31 май 2022 в 18:55 5555 7

Царевна
Руските ни братушки от ДНР решиха да откраднат българския кораб Царевна.

Поддържаните от Русия сепаратисти в Донецк планират да национализират чуждестранните кораби, намиращи се на пристанището в Мариупол, сред които е и българският кораб "Царевна". Това съобщи лидерът на самопровъзгласилата се "Донецка народна република" (ДНР) Денис Пушилин във вторник, цитиран от Свободна Европа, която се позова на ТАСС.

По-рано Русия призова България и 5 други държави да окажат влияние на собствениците на чуждестранни кораби в пристанището, за да ги изведат до местата по постоянна регистрация. Тогава от фирмата оператор на "Царевна" казаха, че провеждат преговори за наемане на екипаж и когато той се събере, корабът ще напусне пристанището.

Във вторник обаче Денис Пушилин обяви, че вече е взето решение шестте чуждестранни плавателни съда, останали в Мариупол, да бъдат национализирани. По думите му така ДНР ще се сдобие със собствен търговски флот.

Освен българският "Царевна" в пристанището се намират още кораби, регистрирани в Доминиканската република, Турция, Либерия, Панама и Ямайка. Пушилин съобщи още, че корабите ще бъдат преименувани и ще плават под флага на ДНР, чиято независимост е призната единствено от Русия. Той не даде правно основание за т.нар. национализация на чуждата собственост.

Говорител на руското министерство на отбраната, цитиран от Радио Свобода, каза, че страните, в които са регистрирани корабособствениците, "не са взели мерки" за изтеглянето на съдовете от пристанището. От изявлението му не става ясно какви мерки е трябвало да бъдат взети в условията на военни действия и дали руските власти са се свързали с корабособствениците.

"Царевна" се намира в пристанището на Мариупол от началото на войната в Украйна през февруари. На 18 април повечето от моряците от екипажа се прибраха в България, като капитанът и още двама души останаха на борда на кораба по собствено желание.

Югоизточният пристанищен украински град Мариупол на Азовско море беше превзет по-рано през май от армията на Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Донецка област. Последни в града бяха останали украинските бойци от полка "Азов", които сега са военнопленници в контролирани от Русия градове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

7

AntiZ

31.05 2022 в 21:39

Помияра, ти май си от руските тролове, щото беларуските малко ги цапардосаха Анонимните и съвсем ги няма! Не ти чета глупостите, директно -6 от мен! Давам ти 4 дни мах., и сменяш акаунта! Руснака е боклук (мусор) и единствения начин да оцелява е, да убива и краде. Няма да го прави дълго обаче, защото ще бъде капсулиран поне за век напред.

-60

5

офф бее

31.05 2022 в 20:31

Е, руснак - краде!

12073

4

IvanofRumen

31.05 2022 в 20:25

Ще пратим копейкин да преговаря, но като го виждам какъв е страхливец, като господаря му от Кремъл, няма да отиде. Ще нацапа гащите.

1331

3

ваксиниран

31.05 2022 в 19:19

Нещастни крадци. Жалкари.

2261

2

mirimbi

31.05 2022 в 19:15

Нецивилизовани варвари!

900

1

Porr

31.05 2022 в 19:03

"Братушките" това могат, това правят - крадат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!