Сепаратистът Ким Тора е новият лидер на Каталуния

OFFNews 14 май 2018 в 15:57 2442 2

Снимка Wikimedia

Предложеният от Карлес Пучдемон Ким Тора беше избран за лидер на Каталуния. 

55-годишният Жоаким Тора беше избран от регионалния парламент с 66 гласа "за" срещу 65 гласа "против", a четиримата депутати от Кандидатурата на народното единство се въздържаха. 

Той беше избран от втория път. При гласуването на в събота Тора не успя да събере необходимите му гласове. Тогава той отново получи подкрепата на 66 депутати - с два по-малко от необходимото, но при второто гласуване му беше достатъчно обикновено мнозинство. 

В речта си пред парламента Ким Тора каза, че Пучдемон всъщност е легитимният лидер на Каталуня и че той е само временно на поста.

Той обеща да продължи да се бори за независима държава и допълни, че смята да предаде властта на Пучдемон чрез Съвета на републиката, който все още не съществува, но се предвижда да бъде създаден.

Очаква се той да е нещо като паралелен каталунски парламент, ако централната власт в Мадрид се опита да попречи на реализирането на решенията на редовния парламент в Барселона.

Избирането на Тора слага край на прякото управление на испанското правителство на Каталуния, след като регионалният парламент обяви независимостта ѝ през октомври. 

На регионалните избори през декември сепаратистките партии запазиха мнозинството си, което обаче е крехко. Първоначално беше направен опит за лидер да бъде избран отново Карлес Пучдемон, както и двама сепаратисти, намиращи се в затвора в очакване на процесите срещу тях. 

Мадрид обаче блокира тези опити. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

14.05 2018 в 16:49

Радвам се че този човек /не успях да открия нищо за него публикувано
в Интернет/ въпреки неимоверния натиск от страна на правителството
в Мадрид, успя да възглави регионалното правителство на Каталуния !
Надявам се че борбата на каталунците в бъдеще ще продължи и
ще завърши с тяхното отцепване от испанската корона и добиване
на пълна независимост !
 
X

Да помогнем на украинските деца!