Парламентът на Каталуния не успя да избере наследник на Пучдемон

OFFNews Последна промяна на 23 март 2018 в 08:45 3051 0

Парламентът на Каталуния не успя да избере регионален лидер, след като кандидатът Жорди Турул не можа да събере достатъчно гласове, предадоха световните агенции.

Турул, който е близък съюзник на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, се нуждаеше от 69 гласа, но спечели само 64 заради разногласия между сепаратистките партии, които имат мнозинство в каталунския парламент.

Сега депутатите имат два месеца, за да изберат лидер на областта. В противен случай ще трябва да има нови регионални избори.

Турул все пак може да получи още един шанс да бъде избран при гласуване утре. Той обаче трябва да се яви пред съда днес по обвинения в бунт и противодържавна дейност заради участието му в опитите за обявяване на независимост на Каталуния през октомври. Миналата година Турул беше арестуван, а после освободен под гаранция.

Съдът може да го обяви за неизбираем или дори да го върне в затвора, ако прецени, че има достатъчно доказателства, че бившият министър от предишното каталунско правителство е извършил тези престъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови