Сенатори в САЩ настояват за забрана на доставките на изтребители за Турция

OFFNews 29 март 2019 в 13:41 1576 0

Вашингтон

Снимка АА

Група американски сенатори от Републиканската и от Демократичната партии внесоха за разглеждане законопроект, който трябва да забрани доставката на изтребителите F-35 за Турция, а причината е договорът й за руските зенитно-ракетни комплекси С-400.

Според сенатора-демократ Джеймс Ленкфорд планът на Анкара да придобие С-400 помагат на Русия в стремежа й „да подкопава интересите на НАТО и САЩ на всяка крачка“. Политикът обаче подчерта, че Турция е „важен съюзник в НАТО и партньор на САЩ при решаването на редица приоритетни задачи за националната сигурност“.

Демократката Джин Шейхин смята, че перспективата Русия да получи достъп до самолетите и технологиите на САЩ в страна от НАТО като Турция, представлява сериозна заплаха за националната и глобалната сигурност.
В съвместно прессъобщение авторите на документа отбелязват, че „законопроектът дава ясно да се разбере, че интегрираността, функционалната съвместимост и сигурност на НАТО се разглеждат като приоритетна цел на външната политика във всички сектори на властта в САЩ“.

През юни миналата година американската корпорация Локхийд Мартин достави в Турция първите два изтребители F-35. Турция смята да придобие не по-малко от 100 единици от многофункционалните изтребители-бомбардировачи 5-о поколение. Те се произвеждат в рамките на многонационална програма за разработката на F-35 под егидата на САЩ, към която Анкара се присъедини през 2002 г.

След отказа на Вашингтон да продаде на Турция системите Patriot Анкара започна да търси алтернативи и разгледа предложението за покупката на руските С-400. По-късно ръководителят на корпорацията „Ростех“ Сергей Чемезов уточни, че става дума за доставката на 4 дивизиона С-400 на обща стойност 25 млрд.долара. По-рано Държавният департамент на САЩ предупреди, че ако Анкара получи руските комплекси, Америка може да наложи ограничителни мерки срещу Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови