Сенатът в САЩ одобри знаков законопроект за контрол върху оръжията

OFFNews 24 юни 2022 в 08:24 1667 0

Сенат

Снимка Архив

Законопроект за контрол на оръжията в САЩ бе одобрен за първи път от 30 години

Горната камара на американския конгрес одобри ключов законопроект за контрола върху оръжията. Подобен документ получава зелена светлина за първи път от близо 30 години с 65 гласа "за" и 33 "против". 

15 сенатори-републиканци се присъединиха към колегите си от Демократическата партия, за да може да мине проектът.

Законопроектът предвижда по-сериозни проверки на купувачи на оръжие, осъдени за домашно насилие или извършили тежки престъпления като непълнолетни, 15 милиарда долара федерално финансиране за програма за психично здраве, както и средства за подобряване на сигурността в училищата. 

Документът беше приет след поредните масови стрелби през няколко дни в Ню Йорк и Тексас, при които общо загинаха 31 души, сред които и 19 деца. 

"Това не е панацея за насилието с огнестрелни оръжия в нашата страна, но е отдавна закъсняла стъпка в правилната посока", заяви лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър от трибуната преди гласуването, цитиран от БТА. Предстои законопроектът да бъде одобрен в Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство, след което да бъде подписан от президента Джо Байдън. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !