СБУ хвана в стъпка двама руски олигарси при опит да избегнат национализация на активите им

OFFNews 15 февруари 2023 в 11:27 4654 0

СБУ

Снимка фейсбук

Хора на службата предотвратиха укриване на активи на двама руски олигарси.

Службата за безопасност попречи на двама руски олигарси да избегнат национализацията на активите им в Украйна, съобщи СБУ във фейсбук.

"Службата е разкрила опитите на поднадзорните руски олигарси Сергей Чемезов и Михаил Шелков да избегнат национализацията на имущество, което е било в баланса на бившите им предприятия в Украйна", се казва в съобщението.

Става дума за минно-добивния и преработвателен завод "Демурински" и земеделския холдинг "АгроИнвест", които според материалите на СБУ са били прехвърлени като украинска собственост от Върховния антикорупционен съд.

СБУ установява, че след решението на съда бившите руски собственици на тези предприятия са се опитали незаконно да укрият: над 100 единици автомобилно и специализирано оборудване, шест автомобила със селскостопански продукти, над 5500 контейнера с руда, необходима за производството на титан, и почти 1200 тона торове и други селскостопански стоки.

По данни на специалната служба общата стойност на продуктите е 150 млн. гривни.

"За осъществяването на престъпния сговор са привлечени свързани търговски структури, които преди това упражняваха формално управление на двете украински дружества. По този начин Чемезов и Шелков планират да прехвърлят в чужбина значителна част от имуществото, национализирано от Украйна. Служителите на СБУ обаче своевременно разкриват престъпните планове и ги предотвратяват", изтъкват от службата.

Провеждат се и действия за идентифициране на лицата, участващи в схемата, и изправянето им пред съда.

В началото на февруари стана ясно, че Украйна е национализирала заводи и земеделски стопанства на руски олигарси на стойност 2 млрд. гривни. Въпросните дружества са собственост на Сергей Чемезов и Михаил Шелков.

По-късно стана ясно, че са национализирани и активите на Алишер Усманов, руски олигарх, близък до президента Владимир Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови