Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сблъсъци на протестите в Кемниц: 9 са ранени, 300 - арестувани

Нападнати са били и депутати от Социалдемократическата партия, протестирали срещу неонацизма

OFFNews 02 септември 2018 в 11:46 3258 1

Девет души са били ранени, а най-малко 300 - арестувани по време на двата протеста в Кемниц снощи, съобщи германската полиция. Имало е много сблъсъци с полицията. Извършените престъпления са поне 25, сред тях са унищожаване на собственост, телесни повреди, съпротива при арест, използване на знаци на забранени организации.

Протестът бе проведен от крайнодесните, а контрапротестът под надслов "Сърце вместо омраза" - от протестиращи срещу неонацизма и омразата.

Четирима души са нападнали 20-годишен афганистанец. Той е леко ранен. Нападнати са били и депутати от Социалдемократическата партия, протестирали срещу неонацизма, предава БНР.

На двата митинга в източногерманския град се събрали общо около 9 500 души, 1 800 полицаи ги охраняваха.

Крайнодесните носели портрети на жертви, атаките срещу които според тях били извършени от търсещи убежище. Те скандирали "Меркел трябва да си ходи" и "Лъжлива преса". Поддръжниците на "Алтернатива за Германия" и движението "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада" са били близо повече от половината. 3 500 са били поддръжниците на имиграционната политика на канцлера Меркел, по информация на БНР.

Протестите не спират вече седмица, след като иракски бежанец без право на статут в Германия уби 25-годишен германец. След последвалото преследване на чужденци в събота вечерта срещу изстъпленията на крайнодесните се обявиха хиляди хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews