Сблъсъци между протестиращи и полиция в Румъния

Вероника Шербанова 16 декември 2013 в 12:27 2241 5

Протест в Румъния

Снимка Reuters

Протест в Румъния

Румънската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу промени в Наказателния кодекс, осигуряващи имунитет на хора на изборни длъжности, съобщиха местните медии.

Над 1000 души взеха участие в демонстрациите пред сградата на правителството в Букурещ с искане за оставка на румънския премиер Виктор Понта.

Те се обявиха против гласуваните изменения в Наказателния кодекс и закона за амнистията, които осгуряват имунитет на някои категории от хора на изборни длъжности в дела за корупция, както и срещу готвени промени в закона за амнистията и помилването.

Демонстрантите коментираха, че промените показват пълна липса на прозрачност.

Протестиращите се опитаха да преминат през кордона на полицията. Органите на реда използваханяколко пъти съзлотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

Към протеста се присъединиха и фенове на футболния клуб „Стяуа“, което допълнително увеличи напрежението и се стигна до прояви на насилие.

Промените в Наказателния кодекс предизвикаха разделение между двете партии в управляващата коалиция – Социалдемократическата партия и Националлибералната партия, като те дори обявиха, че е възможно коалицията да се разпадне.

Сериозно неразбирателство има между лидерите на партиите. Освен това националлибералната партия обмисля да се оттегли от управлението на Румъния, докато социалдемократите обсъждат своя кандидатура на президентските избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!