Quantcast

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Румъния

Вероника Шербанова Последна промяна на 16 декември 2013 в 12:27 1817 5

Протест в Румъния

Снимка Reuters

Протест в Румъния

Румънската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу промени в Наказателния кодекс, осигуряващи имунитет на хора на изборни длъжности, съобщиха местните медии.

Над 1000 души взеха участие в демонстрациите пред сградата на правителството в Букурещ с искане за оставка на румънския премиер Виктор Понта.

Те се обявиха против гласуваните изменения в Наказателния кодекс и закона за амнистията, които осгуряват имунитет на някои категории от хора на изборни длъжности в дела за корупция, както и срещу готвени промени в закона за амнистията и помилването.

Демонстрантите коментираха, че промените показват пълна липса на прозрачност.

Протестиращите се опитаха да преминат през кордона на полицията. Органите на реда използваханяколко пъти съзлотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

Към протеста се присъединиха и фенове на футболния клуб „Стяуа“, което допълнително увеличи напрежението и се стигна до прояви на насилие.

Промените в Наказателния кодекс предизвикаха разделение между двете партии в управляващата коалиция – Социалдемократическата партия и Националлибералната партия, като те дори обявиха, че е възможно коалицията да се разпадне.

Сериозно неразбирателство има между лидерите на партиите. Освен това националлибералната партия обмисля да се оттегли от управлението на Румъния, докато социалдемократите обсъждат своя кандидатура на президентските избори. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2013 в 19:17

Странно, от ТОЗИ румънски протест няма снимки и видео на абсолютно независимата и безпристрастна телевизия Russia Today (RT). Защо така, другари путиноиди? Да не би да отразявате само тези протести, които обслужват интересите на Москва, като например скорошният протест против търсенето на шистова гас пак в Румъния?

16.12 2013 в 13:29

Това леке Понта е румънския Станишев, за пояснение! :)

16.12 2013 в 13:01

ВНИМАНИЕ, ТЪРСЯ СПОНСОР ЗА ПОНАТАТЪШНИТЕ МИ ПУБЛИКАЦИИ ТУК А МОЖЕ И В ДРУГИ МЕСТА КАТО ПУБЛИЧНИ ТОАЛЕТНИ, ТУРСКИ КЕНЕФИ И ДР …. ИМАМ ДОБЪР ПОЧЕРК,НОО ОБИГРАН ЖЕСТ В МАЦАНЕТО НА КАФЕВИ ЗАПЕТАЙКИ ВУРХУ ПОДЛОЖКИ ОТ БЕЛ ФАЯНС, ДОБРИ КУМАНИСИЧЕСКИ ПОЗНАНИЯ И ПРИВЪРЗАНОСТ КЪМ СЪВЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ И ФАШИСКО СВАЩАНЕ ЗА СВЕТО, ЗАПЛАЩАНЕ – ПО ДОГОВАРАНЕ

16.12 2013 в 12:55

Абе, видя им се края... Народите вече не търпят! :)

16.12 2013 в 12:31

хайде и нашите братя по съдба и корупция се вдигнаха.Успех!