Сблъсък на лифт в Анталия, има жертва и ранени (видео)

OFFNews 13 април 2024 в 15:53 5900 0

инцидент

Снимка БТА/АП

Сбълъс на кабина от лифт в Анталия

Поне 128 души са спасени от турските екипи след инцидента с въжена линия в Анталия вчера, съобщи Анадолската агенция. Инцидентът стана вчера, когато подпорен стълб се срути и се сблъска с една от кабинките. Един човек загина, а седем други бяха ранени, сред които и две деца, съобщи БНТ.

Според информацията досега са били изведени 128 души от 16 кабинки, а евакуацията на още 43 в други 8 кабинки продължава. През цялата нощ са продължили спасителните действия. Кабините висят във въздуха над планината, заявиха очевидци на трагедията. Четири хеликоптера, дронове, линейки и над 500 спасители участват в спасяването на блокираните хора.

Спасителните дейности се затрудняват от условията. Въжената линия е на височина около 600 метра над планинска област със стръмни склонове. Поради невъзможност да се рестартира системата за движение на лифта, евакуацията на блокираните се извършва с хеликоптери.

"Главната задача е да евакуираме колкото се може по-бързо и безпроблемно хората", заяви ръководителят на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации Окай Мемиш. Започнало е разследване на причините за инцидента. По информация на турските медии, общо 184 души са пътували в кабинките на лифта.

Загиналият е турски гражданин, а един от ранените и гражданин на Киргизстан.

Кметът на Анталия Мухиттин Бьоджек съобщи, че кабинковият лифт е открит през 2017 година. В началото на тази година е преминал през основен преглед. Пуснат е бил в движение на 5 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков